Sport

FC Groningen met langer blijvende Blokzijl op jacht naar winst in Derby van het Noorden

In aanloop naar de Derby van het Noorden positief nieuws bij FC Groningen. Het aanstormende talent Thijmen Blokzijl heeft zijn medio 2024 aflopende contract met twee jaar verlengd plus een optie voor nog een jaar. Sinds de winterstop is de 17-jarige verdediger niet meer weg te denken uit de defensie.


Leestijd: 1 minuut

Op 11 augustus loopt de Euroborg goed vol
Op 11 augustus loopt de Euroborg goed vol

Een mooie boost in aanloop naar de thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen. In de Euroborg is het uitgangspunt uiteraard helder de drie punten in Groningen houden. De situatie op de ranglijst is verslechterd na de twee minimale 1-0 uitnederlagen tegen Feyenoord en AZ. Concurrent FC Emmen staat inmiddels op een veilige vijftiende plaats met 21 punten. Excelsior is zestiende met twintig punten en Groningen heeft op plek zeventien 17 punten. Eentje meer dan hekkensluiter SC Cambuur.

De recensies over de ploeg van trainer Dennis van der Ree zijn de laatste weken dan weliswaar een stuk positiever, maar de stand op de ranglijst is dat met negen speelrondes te gaan dus niet. Een zege is echt broodnodig. Alleen maar om het betere spel uit te drukken in klinkende munt. Tegenstander Heerenveen staat tiende en pakte uit de laatste drie duels slechts één punt. Met name de 4-1 thuisnederlaag tegen RKC Waalwijk eind februari was een verrassende.

De ploeg van trainer Kees van Wonderen zal niet overlopen van het zelfvertrouwen. Als het FC Groningen lukt om vanaf het begin te stormen en veel druk te zetten zijn er zeker mogelijkheden om de derby weer eens in het voordeel te beslissen. De laatste thuiszege dateert van 11 november 2018 toen het via treffers van Django Warmerdam en Ritsu Doan in de eerste helft in 2-0 eindigde.

Het is de 28e keer dat beide ploegen elkaar op het hoogste niveau in Groningen treffen. De balans is vrijwel in evenwicht. FC Groningen won acht keer, tien keer eindigde het gelijk en negen keer ging Heerenveen met de volle winst aan de haal. De aftrap in de Euroborg is zondagmiddag om 12.15 uur.