Sport

FC Groningen moet het tegen Willem II nu echt laten zien

Het ultieme moment van dit seizoen om te presteren is aangebroken voor FC Groningen. De uitwedstrijd tegen koploper Willem II staat vrijdagavond op het programma. Als nummer drie Groningen de kans op directe promotie in eigen hand wil houden moet de FC winnen in Tilburg.


Leestijd: 2 minuten

FC Groningen aan het begin van dit seizoen thuis tegen Willem II
FC Groningen aan het begin van dit seizoen thuis tegen Willem II

Met nog drie speelronden te gaan bedraagt de achterstand van FC Groningen op Willem II vier punten. Nummer twee Roda JC heeft een punt meer dan de ploeg van trainer Dick Lukkien. Zoals bekend de eerste twee promoveren vanuit de Eerste Divisie naar de Eredivisie. Om de kansen volop open te houden zou een nederlaag desastreus zijn.

Er vanuit gaande dat Roda de uitwedstrijd tegen Jong Ajax wint loopt het verschil met de Limburgers op naar vier punten en is Willem II niet meer te achterhalen. Daarom is het een kwestie van moeten voor FC Groningen om de indrukwekkende inhaalrace die sinds begin november is ingezet maximaal te bekronen middels directe promotie. Een gelijkspel laat de kansen open, omdat Groningen op de slotdag in de eigen Euroborg tegen Roda speelt.

Zo is het een complex geheel met de nodige afhankelijkheden en is het aan de selectie van de FC om het hoofd koel te houden. En te leveren wat ze dit seizoen al in meer dan twintig wedstrijden hebben laten zien. Met een enorme intensiteit, energie en vechtlust de tegenstander tegemoet treden. Met een zo goed als fitte selectie. Alleen Wouter Prins en Christian Lien ontbreken.

De rode kaart die doelman Hidde Jurjus afgelopen weekend kreeg tegen SC Cambuur is geseponeerd. Dat scheelt een slok op een borrel. De 30-jarige keeper speelde sinds 23 oktober dertig wedstrijden ging liefst zestien keer zonder tegentreffers van het veld. Alleen al om die reden geeft het de groep vertrouwen dat Jurjus gewoon kan spelen.

Helemaal aan het begin van het seizoen eindigde de thuiswedstrijd in 0-0, maar er is sindsdien zoveel gebeurd dat dit niet echt maatgevend is. Een betere indicatie is de bekerwedstrijd op 19 december. Toen zegevierde Groningen voor een plek bij de laatste 32 met 3-1 in een zeer overtuigende wedstrijd. De Trots van het Noorden was toen volop aan de opmars bezig en Willem II stond toen al bovenaan.

Luciano Valente voor rust en Laros Duarte en Romano Postema in de slotfase tekenden voor de doelpunten. Als voorbeeld dat de strijdwijze van Groningen uit de verf komt het mogelijk is om te winnen. In de wetenschap dat de Tilburgers de druk ongetwijfeld ook voelen, omdat ze bij een goed resultaat zich verzekeren van promotie. En bij puntverlies van Roda zelfs kampioen te worden. De aftrap in het Koning Willem II Station is om 20.00 uur.