Sport

FC Groningen scoort op de bankrekening wel goed

Sportief mag het dan niet zo goed gaan met FC Groningen, maar het beeld op de bankrekening is een andere. De financiële positie is het afgelopen boekjaar fors verbeterd. FC Groningen heeft het seizoen 2021/2022 afgesloten met een positief netto resultaat van 9,2 miljoen euro. Dit blijkt uit de gepresenteerde jaarcijfers.


Leestijd: 1 minuut

Een volle Euroborg
Een volle Euroborg

De winst is voor een belangrijk deel toe te schrijven aan de inkomsten uit transfers van Azor Matusiwa naar Stade de Reims in Frankrijk, Gabriel Gudmundsson naar de Franse kampioen Lille OSC en Bjorn Meijer naar de kampioen van België; Club Brugge. De transfers leverden de Trots van het Noorden een netto resultaat van 9,2 miljoen euro op.

Daarnaast werd het aanwezige eigen vermogen van 2,3 miljoen euro van de Stichting Vrienden van FC Groningen – ook wel bekend als het spelersinvesteringsfonds – overgedragen aan FC Groningen en dit beïnvloedt in positieve zin het resultaat over het boekjaar 2021/2022. Deze transactie was een gevolg van de voortijdige gehele aflossing van de geldlening van 6 miljoen euro aan het spelersfonds.

Door het vervroegd aflossen van het spelersinvesteringsfonds, is FC Groningen niet langer genoodzaakt een deel van de toekomstige netto transferresultaten af te staan aan het spelersinvesteringsfonds, waardoor er meer geld beschikbaar komt om te investeren in de voetbaltak. Het netto resultaat werd daarnaast bepaald door het negatieve bedrijfsresultaat van de club van circa 600.000 euro en de te betalen winstbelasting; een bedrag van 1,7 miljoen euro.

Het netto resultaat van 9,2 miljoen euro is toegevoegd aan het eigen vermogen van de club en kent daarmee per 30 juni 2022 een omvang van 10,8 miljoen euro.