Sport

FC Groningen zakt steeds verder weg na nieuwe nederlaag

En weer lukte het FC Groningen niet om als winnaar van het veld te stappen. In Leeuwarden ging een slecht spelend Groningen met een 2-1 nederlaag van het veld tegen SC Cambuur. De vierde nederlaag in de afgelopen vijf duels.


Leestijd: 2 minuten

De Euroborg is zondag waarschijnlijk tot de laatste stoel bezet
De Euroborg is zondag waarschijnlijk tot de laatste stoel bezet

Het was slecht wat de ploeg van trainer Dick Lukkien op de mat legde in Leeuwarden. Na de 1-1 in de thuiswedstrijd afgelopen maandag tegen FC Emmen was er enige hoop op verbetering, maar dat bleek ijdele hoop. FC Groningen creëerde behoudens een paar schoten vrijwel niets en borduurde voort op het slechte niveau van de afgelopen weken.

Op 22 september won Groningen voor het laatst. Toen in Helmond in extremis met 2-1 gewonnen werd. Sindsdien is het wat de technische staf ook probeert een krakende wagen. De gevallen Trots van het Noorden staat dertiende met 14 punten uit 12 duels. Al zes keer moest de FC een nederlaag bijschrijven. De conclusie is inmiddels volstrekt helder; er is te weinig kwaliteit. Een pijnlijke constatering, maar wel een feit.

Tegen Cambuur kende Groningen, na een vroeg opgelopen achterstand, na rust een opleving. Invaller Luciano Valente tekende in de 55e minuut voor de gelijkmaker. In plaats van door te drukken raakte FC Groningen het initiatief ook zomaar weer kwijt en kreeg zeven minuten voor tijd de deksel op de neus. Remco Balk maakte de winnende treffer. Een pikant doelpunt, omdat Balk een verleden heeft bij Groningen en begin 2021 met veel rumoer vertrok.

Een grijze middenmoter in de Keuken Kampioen Divisie met twaalf punten achterstand op de koplopers Roda JC en Willem II. Meer is er momenteel niet van FC Groningen te maken. In één seizoen terugkeren naar de Eredivisie is voorlopig ver weg. Dit in combinatie met het grote financiële risico’s. In de begroting is een miljoenentekort opgenomen te compenseren uit het eigen vermogen.

Als het niet lukt om dit seizoen te promoveren moet het mes fors in de begroting gezet worden. Met alle negatieve gevolgen van dien. En dreigt een doemscenario dat de club de komende jaren blijft steken in het moeras dat Eerste Divisie heet. Wellicht kan komende week voor een lichtpuntje zorgen door de volgende ronde in het KNVB-beker toernooi te bereiken. Dat moet woensdagavond vanaf 20.00 uur gebeuren in een uitwedstrijd tegen Rijnsburgse Boys.