FC Groningen zorgt voor surprise in bekertoernooi

FC Groningen heeft zich woensdagavond geplaatst voor de derde ronde van het KNVB-beker toernooi. Groningen won in Utrecht met 4-2 van FC Utrecht. Nicklas Pedersen en invaller Tim Matavz scoorden beiden twee keer. De ploeg van trainer Ron Jans begon moeizaam aan de wedstrijd, maar kwam in de loop van de eerste helft steeds beter in de wedstrijd. De loting is donderdagavond en dan weet Groningen hoeveel het verder komen waard is.

Leestijd: 2 minuten

Op basis van de prestaties in de competitie tot nu toe is de zege bepaald verrassend te noemen. In een half gevuld Nieuw Galgenwaard was de thuisploeg vanaf het begin de spelbepalende ploeg. Onder aanvoering van de voortdurend dreigende Dries Mertens werd Groningen onder druk gezet. Met name Ricky van Wolfswinkel kreeg een aantal mogelijkheden, maar scoorde niet. Zonder Morten Nordstrand en met Pedersen als eenzame strijder voorin ging de FC steeds beter gebruik maken van de ruimte. Danny Holla speelde aan de linkerkant en leverde een prima wedstrijd af.

In de 38e minuut verscheen hij al een keer alleen voor Michel Vorm, maar de doelman bracht nog redding. In de blessuretijd van de eerste helft was het echter wel raak. Holla kwam weer goed door over de linkerkant en bediende Pedersen bij de eerste paal. De Deen tikte de bal fraai binnen in de verre hoek; 0-1. Met deze steun in de rug begon Groningen ook goed aan de tweede helft. In de 52e minuut verdubbelde Pedersen de voorsprong door een schitterende voorzet van Fredrik Stenman steenhard binnen te koppen. Utrecht kwam echter terug in de wedstrijd. Na ruim een uur spelen profiteerde invaller Erixon Danso van een verdedigingsfout en passeerde doelman Brian van Loo; 1-2.

Op dat moment was al sprake van een enerverende bekerwedstrijd, waarin Groningen steeds de regie bleef houden. Een kwartier voor tijd werd de marge weer twee via een schitterend doelpunt. Invaller Tim Matavz kreeg de bal van Vorm bij het uitverdedigen pardoes in de voeten geschoven. Van een meter of dertig liet de aanvaller de bal middels een boogbal over Vorm heen net onder de lat binnenvallen; 1-3. Dat leek de beslissing, maar het werd toch nog weer spannend. Negen minuten voor tijd kreeg Van Wolfswinkel iets teveel ruimte en hij sloeg meteen toe; 2-3. Utrecht zette vervolgens aan voor een slotoffensief. Dit leidde niet tot grote kansen, maar in een poging om toch de gelijkmaker op het bord te krijgen ging Vorm in blessuretijd mee naar voren. Een afgeslagen corner belandde uiteindelijk bij Matavz en hij kon de bal uiteindelijk in een leeg doel schuiven; 2-4.

Zo bekert FC Groningen terecht verder. Groningen slaagde erin om de slechte openingsfase te overleven en om te zetten in winst. Daarvoor is een compliment op zijn plaats. Bovendien liet de ploeg zien wel degelijk mogelijkheden te hebben om te kunnen voetballen. Dit geldt ook voor Pedersen. Hij toonde zijn kwaliteiten en dat zal de supporters moed geven voor een snel herstel in de competitie. Te beginnen aanstaande zondag in de thuiswedstrijd tegen Vitesse.