FLAMES NAAR FINALE PLAY-OFFS

Leestijd: 2 minuten

Het was voor het eerst in de hele serie van vijf wedstrijden dat Flames erin slaagde om een grote voorsprong vast te houden en zodoende te winnen. Zowel in het eerste als tweede kwart nam de thuisploeg een behoorlijke voorsprong, maar evenzovele keren kwam Leiden terug. Iets wat in de voorgaande vier duels ook regelmatig gebeurde. In eerste instantie nam Flames een 13-4 voorsprong, maar Seamus Boxley zorgde ervoor dat Leiden in de wedstrijd bleef. Halverwege het tweede kwart bedroeg de positieve marge zelfs elf punten. Vanaf 30-19 kwamen de gasten via vooral Monta McGhee en de Ier Conor Grace terug in het duel.

Bij de ploeg van coach Marco van den Berg stond Tim Blue op. De Amerikaan scoorde op belangrijke momenten prima punten. Ook Robby Bostain ontpopte zich tot een belangrijke pion. Hij maakte regelmatig zijn scores en was ook eindelijk van achter de driepuntslijn succesvol. Ook dat was één van de problemen van Flames in de eerdere wedstrijden, maar donderdagavond viel het schot eindelijk vaker. De voorsprong in het tweede kwart verdween echter ook als sneeuw voor de zon, waardoor het bij de pauze met 36-34 nog altijd erg close was. Flames scoorde vanaf 36-28 niet meer en Leiden voelde zich in die fase nog sterk.

Ook aan het begin van het derde kwart. De formatie van coach Toon van Helfteren probeerde het heft in handen te nemen en kwam met 38-36 voor. Van den Berg nam een time-out en dat pakte goed uit. Tien punten op rij volgden door onder andere driepunters van Blue en Aron Royé. Via nog een driepunter van Blue en een gewone score van Bostain leek de wedstrijd bij 53-42 gespeeld. Leiden klampte echter nog een keer aan. Grace met twee schoten van ver en scores van de lange center Johan Kuijper betekende 55-51 met nog tien minuten te gaan. Bostain opende met vijf punten en na een score van Jason Ellis maakte Jason Dourisseau op fraaie wijze 65-55 na ruim drie minuten. Flames drukte door en via onder meer Blue en Matt Bauscher werd het 74-61 met nog ruim twee minuten op de klok.

Dat was de nekslag voor de gasten. Flames voelde dat het moment daar was om definitief toe te slaan en Leiden was eindelijk kapot gespeeld. McGhee spartelde nog tegen met twee driepunters, maar de voorsprong kwam nooit meer in gevaar. Bostain tekende met twee vrije worpen voor de laatste scores en de 80-70 eindstand. Robby Bostain was topscorer met 23 punten. Blue was de andere uitblinker met 19 punten. Jason Ellis pakte, ondanks een tik op de neus, voor 10 rebounds. Vanaf komende zaterdag strijdt Flames in een best-of-seven serie tegen de Giants uit Bergen op Zoom. Het duel tussen de nummers één en twee uit de reguliere competitie. De vier duels in deze competitie werden overigens allemaal gewonnen door Flames. Op papier zou het daarom moeten lukken om na 1982 en 2004 de titel voor de derde keer naar Groningen te halen.