Sport

GIJS gaat niet naar de rechter waardoor seizoen voorbij is

GIJS Groningen stapt niet naar de rechter om om een eerdere straf dit seizoen, drie punten in mindering, aan te vechten. De ijshockeyclub kreeg de straf, omdat volgens de ijshockeybond aan het begin van het seizoen een niet speelgerechtigde speler op de bank zat.


Leestijd: 1 minuut

IJsbaan Kardinge de thuishal van GIJS
IJsbaan Kardinge de thuishal van GIJS

Het seizoen voor de Groningers is nu voorbij. De club kwam na de reguliere competitie drie punten tekort om deel te nemen aan de play-offs om de landstitel. Het aanvechten van het definitieve besluit van de arbitragecommissie van de hockeybond bij de civiele rechter zou GIJS alsnog op de achtste plaats kunnen brengen. Een plek die recht geeft op deelname aan de play-offs.

Dat zou dan ten koste gaan van de Dordrecht Lions. GIJS staakt de gang naar de burgerrechter, omdat ze vinden dat Dordrecht recht heeft op play-off deelname en de Groningers in de eerste maanden van het seizoen teveel punten hebben laten liggen. Dat dit de hoofdoorzaak is van plek negen op de uiteindelijke ranglijst in de Eredivisie en niet de driepunten in mindering.

Het draait allemaal om de 17-jarige Nash Hayward Jones, die aan het begin van het seizoen in de thuiswedstrijd tegen Yeti’s Breda op de bank zat om zijn broer Flynn aan het werk te zien. Dat mocht niet. Breda kaartte dat aan bij de bond, ondanks dat de jonge Hayward Jones niet had meegedaan. De arbitragecommissie was hier gevoelig en veranderde de 4-0 zege in een reglementaire 5-0 nederlaag.

GIJS onder leiding van voorzitter Jacob van Gelder laat het sportieve aspect derhalve zegevieren en neemt het eindresultaat voor lief. Maar laat via RTV Noord wel optekenen de straf vele malen te hoog te vinden.