Sport

Goed klassement Bauke Mollema in Tour is verkeken

De voortekenen waren goed. Bauke Mollema rolde prima door het eerste weekend in het Tour de France en de tijdrit op woensdag was heel behoorlijk. Voldoende ingrediënten om te hopen op een goed klassement. Afgelopen weekend werd deze hoop wreed verstoord. Twee zware bergetappes in de Alpen in koud en nat weer deden voor veel renners het wrede werk.


Leestijd: 1 minuut

Bauke Mollema via Baskenland naar Waalse klassiekers
Bauke Mollema via Baskenland naar Waalse klassiekers

De feiten na de negende etappe zijn duidelijk. Mollema staat 23e op precies 36 minuten van de nieuwe leider Tadej Pogačar. Zaterdag in de eerste Alpenetappe wist de Groninger de schade nog te beperken, maar een dag later was er geen houden meer aan. Het was meer vechten tegen de kou dan dat het wedstrijdelement nog een rol speelde. Aan het begin van de rit met de eerste keer een finish bergop in Tignes was Mollema direct heel actief.

De klimmer kwam in een hele grote kopgroep terecht, maar hij kon niet doordrukken. Die grote groep viel uit elkaar en Mollema kwam snel op het tweede plan terecht. Het perspectief verdween en de kou nam toe. Bovenop de Col Cormet de Roselend stopte Mollema om droge kleren aan te trekken. Op dat moment reed hij nog een paar minuten voor de groep met gele truidrager Pogačar.

Maar om onderkoeling te voorkomen moest Mollema wel stoppen. Handen en voeten waren zelfs bergop niet meer warm te krijgen. De laatste twintig kilometer reed Mollema op eigen tempo naar boven en finishte op ruim een half uur als 61e. Het klassement kan net als voor vele andere klassementsrenners een streep door. Vanaf nu is het kansen zoeken om voor ritwinst te gaan en toewerken naar de Olympische wegwedstrijd in Tokio.