Sport

Groningen heeft weer top-atleet: Bram Buigel rent naar wereldtop

De Groningse atletiek heeft weer een top-talent uit eigen huis. Hardloper Bram Buigel (28) werd dit jaar Nederlands Kampioen op de 800 meter indoor, kon zich in maart van dit jaar voegen bij de Europese top en wist zich te plaatsen voor het werelkampioenschap hardlopen. Maar de ambities van de snelle Groninger gaan verder.


Leestijd: 4 minuten

Buigel heeft zijn zinnen gezet op deelname aan de Olympische Spelen in 2024. Mocht hij zich daarvoor kwalificeren, dan komt hij in een rijtje Groningse sporters die eerder ook naar de Spelen gingen, zoals Ranomi Kromowidjojo, Bauke Mollema en judoka Henk Grol.

Buigel groeide op in Warffum en woont nu tien jaar in Groningen. Als kind, op z’n elfde, begon hij aan atletiek, maar toen bleek dat hij over talent beschikte pakte hij die sport serieuzer op. Al snel drong hij door tot de Nederlandse top. De laatste twee jaar gaat het zó goed dat hij richting de wereldtop is gegaan.

In februari werd hij Nederlands Kampioen indoor op de 800 meter, en derde op de 800 meter outdoor. In maart deed hij mee aan de Europese Kampioenschappen indoor in Istanbul en werd hij dertiende. Het scheelde slechts 0,1 seconde of hij had in de halve finale gestaan. In juni werd hij vierde bij de EK Teams in Krakau. Ook plaatste hij zich voor het WK hardlopen, waar hij officieel aan mee had mogen doen omdat hij bij de top-veertig staat. Maar Nederland vaardigde hem nog niet af omdat hij nog geen serieuze medaillekandidaat was.

“Maar ik denk dat het wel kan lukken om nog verder te komen. Ik ben geen súper-talent, maar ik kan door hard te werken mijn prestaties wel steeds iets verbeteren. Dat is de afgelopen jaren mij steeds gelukt, stap voor stap. Mijn persoonlijk record op de 800 meter is 1.46.00. (1 minuut 46 seconden). De limiet die ik wil bereiken is 1.44.90 Dat betekent dus dat ik nog ruim 1 seconde sneller moet lopen. Dat klinkt misschien weinig, maar op top-niveau is dat nog best veel. Toch denk ik zeker dat het er in zit met de juiste omkadering!”, aldus Bram.

Om écht door te breken – wat haalbaar is – zou hij zich wel volledig willen/moeten richten op de sport. Zijn concurrenten in het buitenland krijgen tal van faciliteiten en hoeven zich over inkomsten geen zorgen te maken. Maar in Nederland is er aanzienlijk minder budget. Daarom hoopt hij sponsoren te vinden die hem willen helpen naar de Olympische Spelen te gaan. Ook heeft hij een Go Fund Me pagina ( https://www.gofundme.com/f/help-bram-buigel-naar-de-wereldtop ) geopend in de hoop dat Groningse sportliefhebbers of bedrijven hem willen steunen.

Als het goed is krijgen sponsoren zeker waar voor hun geld, want de meest succesvolle Groningse hardloper sinds lange tijd kan zich komend jaar, 2024, uitstekend profileren. Zo zijn er dan het WK Indoor Atletiek in Glasgow, en in juni 2024 het EK atletiek in Rome. De Olympische Spelen zijn in augustus 2024. “Maar het mooiste evenement is in mijn ogen het EK Indoor in Apeldoorn, het jaar daarop. Daar hoop ik echt mee te kunnen doen om de medailles, en dan voor eigen publiek”, aldus Buigel.

“Ik had nooit gedacht dat ik zo dicht in de buurt van die kwalificaties zou komen, en ik heb dat ook nooit uitgesproken. Maar die stoute droom zou toch misschien wel eens uit kunnen komen. Het is nu in elk geval wel het moment om er helemaal voor te gaan”.

Buigel heeft daarom een eigen bedrijf opgericht: BB800.nl ( www.bb800.nl ) Vandaaruit geeft hij advies, zoals personal training en individuele coaching voor hardlopers die hun prestaties willen verbeteren.

Ook geeft hij hardloopclinics aan bedrijven en biedt hij inspirerende en motiverende presentaties aan bedrijven, sportteams, scholen en andere organisaties, dit bijvoorbeeld in aanloop van de 4mijl van Groningen op 8 oktober.

Groningen atletiek-stad

Velen realiseren zich het misschien niet, maar het gaat momenteel behoorlijk goed met de Groningse atletiek. Zo werd Jorinde van Klinken (23) negende tijdens het WK Kogelstoten en meerkampster Sofie Dokter (20) werd Nederlands kampioene en 11e bij het WK. Eerder had Groningen succsvolle atleten als kogelstoter Rutger Smith, sprinter Giovanni Codrington Sedoc en hardloopster Silke Jonkman.

“Atletiek in Groningen: daar gaat het momenteel dus écht goed mee. Maar het leeft momenteel nog wat minder bij het grote publiek dan bijvoorbeeld het voetballen”, stelt Buigel vast.

Mogelijk gaat hij er zelf een steentje aan bijdragen dat het allemaal snel weer meer gaat leven bij het grote publiek. Aan de ambitie van Bram Buigel zal het in elk geval niet liggen.

Contact: bram.buigel@hotmail.com