Sport

Healthy Ageing Tour kan doorgaan op afgesloten parcoursen

De internationale wielerkoers Healthy Ageing Tour voor elite-vrouwen vindt in een aangepaste vorm als driedaagse plaats van 10 tot en met 12 maart. De wedstrijden vinden op afgesloten omlopen plaats, waar geen publiek toegelaten wordt. Alle toegelaten personen moeten door middel van tests kunnen aantonen niet met het coronavirus besmet te zijn.


Leestijd: 1 minuut

Leekster Thijs Rondhuis trekt met wielerkoersen naar Friesland
Leekster Thijs Rondhuis trekt met wielerkoersen naar Friesland

De uitzondering die voor de Healthy Ageing Tour voor elite-vrouwen gemaakt wordt, komt voort uit het gegeven dat deze wedstrijd het predicaat topsportwedstrijd mag dragen. Het deelnemersveld bestaat met enkel UCI World Tour Teams, UCI Continental Teams en twee nationale selecties alleen uit beroepssporters. Amateurploegen zijn daarom dit jaar niet welkom in de ronde.

Veel van de deelnemers aan de Healthy Ageing Tour nemen later in het jaar deel aan de Olympische Spelen in Tokio. De Nederlandse etappekoers is voor hen een belangrijke voorbereidingswedstrijd, ook omdat er dit voorjaar maar weinig tijdritten voor deze categorie worden georganiseerd. Nederland heeft een aantal belangrijke troeven voor de olympische tijdrit in huis.

Om aan de strenge voorwaarden te kunnen voldoen, heeft de organisatie voor hermetisch afgesloten parcoursen zonder aanwonenden gekozen. Zo is de Healthy Ageing Tour de eerste UCI-wedstrijd zonder publiek. De eerste etappe vindt plaats op het TT circuit in Assen, op de tweede dag gaat een individuele tijdrit over het grondgebied van de Marnewaard kazerne bij Lauwersoog en de slotetappe vindt plaats op een parcours op en rond de VAM-Berg in Drenthe.

Er wordt een strikte bubbel gecreëerd. Rensters en begeleiders moeten, om deel uit te kunnen maken van de Healthy Ageing Tour-karavaan, een negatieve PCR test van maximaal 72 uur oud overleggen. Ook worden zij bij het betreden van de accommodatie met een antigeen sneltest nogmaals gecontroleerd en zij mogen daarna geen contact meer met mensen buiten de bubbel hebben.