Sport

Hoogezand weer middelpunt wielerminnend Nederland

Hoogezand staat zaterdag weer in het teken van de Nederlandse Club Kampioenschappen (NCK) wielrennen. Het is alweer de vijfde keer dat dit evenement in Hoogezand en omstreken verreden wordt. In de vorm van een ploegentijdrit wordt bepaald welke vereniging zich kampioen van 2009 mag noemen. Een club mag de beste leden opstellen en dat betekend dat profs en amateurs door elkaar heen rijden. Zo staat Rabobank-renner Bauke Mollema bij zijn vereniging de Noordelijke Wielervereniging Groningen (NWVG) aan de start. Verder zullen onder meer de profs Lieuwe Westra, Laurens ten Dam, Kai Reus en Hans Dekkers naar Hoogezand komen.


Leestijd: 1 minuut

Het NCK vormt de afsluiting van het nationale wegseizoen. Naast de sportieve uitdaging om de ploegentijdrit zo snel mogelijk af te werken is het ook vaak een gezellig samenzijn, waar renners en rijdsters elkaar treffen en bijna het afscheid van het seizoen vieren. De elite-renners en profs rijden een tijdrit over 49 kilometer. De vrouwen gaan de strijd aan over een afstand van ruim 40 kilometer. De NWVG met Bauke Mollema in de gelederen werd vorig jaar achtste en gaat ongetwijfeld op zoek naar een nog hogere eindklassering dit jaar. De weersvoorspelling belooft zware omstandigheden met harde wind en regen. Hierdoor zullen krachtpatsers ongetwijfeld in het voordeel zijn ten opzichte van de zogenaamde flyers. Westland Wil Vooruit uit Naaldwijk is de titelverdediger.

Van diverse ploegen is bekend dat ze vrijdag al naar het Noorden afreizen om het parcours te verkennen. Om op die manier niets aan het toeval over te laten. Bij de vrouwen gaat Cycle Sport Groningen voor een podiumplek. De formatie uit Groningen heeft de beschikking over een paar goede tijdrijdsters, onder meer Esther van der Zwaan uit Oostwold, en zou misschien voor een verrassing kunnen zorgen. Uiteraard is de NWVG met de zusjes Daniëlle en Eyelien Bekkering aan de start ook van de partij. Rond de klok van van kwart over vier zijn alle uitslagen bekend en zullen vele renners een zucht van verlichting slaken dat een lang seizoen erop zit.