Sport

Hoolwerf en Groenewoud winnen in sfeervol Noordlaren

Op een sfeervolle ijsbaan in Noordlaren wonnen Evert Hoolwerf en Marijke Groenewoud de tweede marathon op natuurijs van deze winter. Beiden waren de snelste van een grote kopgroep die een ronde voorsprong op het peloton hadden.


Leestijd: 1 minuut

De ijsbaan in Noordlaren
De ijsbaan in Noordlaren

Na de primeur voor Winterswijk slaagde IJsvereniging de Hondsrug onder leiding van voorzitter Jan-Geert Veldman erin om de tweede te mogen organiseren. Een prima vloer van ruim drie centimeter was een goede basis om zowel bij de vrouwen als de mannen een attractieve wedstrijd te krijgen. De vrouwen reden op de 333 meter lange baan tachtig ronden en de mannen honderdvijftien.

Bij de vrouwen namen bijna twintig vrouwen een ronde voorsprong en gingen strijden voor de zege. De ploeg van favoriete Marijke Groenewoud, die ook in Winterswijk won, hadden de controle en zetten de Friezin perfect af voor de laatste ronde. Ondanks dat ze een mindere dag had won ze met overmacht voor Lianne van Loon en Esther Kiel. Evi Gelling uit Huizinge eindigde als vierde. Haar beste uitslag dit seizoen.

Haar broer Daan zat bij de mannen in de kopgroep en probeerde in de voorlaatste ronde in een ultieme poging te ontsnappen. Gelling miste de wedstrijd in Winterswijk, omdat zijn ploeg nog onderweg naar huis was van een trainingskamp op Tenerife.. De Groninger kreeg een paar meter en zag zijn plan mislukken. Gelling eindigde als vijfde. De winst was voor Evert Hoolwerf die verrassend Harm Visser, de grote heerser dit seizoen in het mannenpeloton, klop gaf. De Fries was derde. Jordy Harink spurtte naar plek twee.

Voor een kleine tweeduizend toeschouwers kon de organisatie meer dan tevreden zijn en bevestigde het eens te meer een perfect evenement neer te kunnen zetten. Een pure natuurijsbeleving.