Sport

Jenning de Boo slaat weer toe met Europese titel

Schaatser Jenning de Boo heeft zijn in zeer korte tijd gevestigde naam afgelopen weekend verder kracht bij gezet. De Groninger komt als een komeet omhoog en kon in een volgepakt Thialfstadion in Heerenveen de Europese titel op de 500 meter vieren.


Leestijd: 1 minuut

Jenning de Boo
Jenning de Boo

Nadat de 19-jarige De Boo vorig weekend vriend en vijand verraste door zowel op de 500 als 1000 meter Nederlands afstandskampioen te worden was het tijdens het EK weer raak. Na zilver op de 1000 meter en brons met de teamsprint volgde het ultieme moment op de 500 meter. Het 1.95 meter lange slangenmens snelde naar een winnende tijd van 34.48 seconden.

Net als vorige week wederom een 34-er. De opening was met 9.72 aan de voorzichtige kant, maar het rondje was van uitstekend gehalte. De bochtentechniek van De Boo is door zijn opleiding als shorttracker fenomenaal en dat bleek nu ook weer. Het is een genot om naar te kijken hoe hij zijn lange lijf en techniek bij elkaar brengt dankzij zijn enorme lenigheid.

Het is knap hoe de onervaren schaatser zich op het hoogste niveau moeiteloos lijkt te manifesteren. Het omgaan met media aandacht, mensen die plots van alles willen zijn aspecten die er ongevraagd zomaar even bijkomen. Het is nog wat vroeg om te zeggen, maar De Boo lijkt een talent te zijn die eens in de zoveel jaar voorbij komt waar Groningen, Nederland en de wereld het komende decennium volop van kunnen gaan genieten.

De Boo was bij de NOS uitgelaten. ‘Nederlands kampioen worden voelde al supergoed en dit was weer een tandje erbij. Er komt zo’n kabaal van het publiek. Dat geeft een goed gevoel. De rit van het NK voelde beter. Dus het kan nog harder, denk ik. Bij de teamsprint merkte ik het ook al. Ik ben net niet helemaal lekker van de lijn af. Maar voor nu ben ik echt heel tevreden.’

De Stadjer gaat zich nu voorbereiden op wereldbekerwedstrijden op het snelle ijs van Salt Lake City en Calgary. (Foto: schaatsen.nl)