Sport

Kan FC Groningen nog hoger op de ranglijst komen?

FC Groningen boekte zaterdag alweer de elfde zege van het seizoen. De treffer van Jorgen Strand Larsssen tegen PEC Zwolle zorgde daar voor. De FC won met 1-0 en heeft de zesde plaats in de Eredivisie stevig in handen. Is er nog meer mogelijk?


Leestijd: 2 minuten

Voorzitter supportersvereniging FC Groningen trekt ten strijde tegen competitieprogramma
Voorzitter supportersvereniging FC Groningen trekt ten strijde tegen competitieprogramma

Wat tegen Zwolle duidelijk werd is dat het spel van FC Groningen er niet onder te lijden heeft als een aantal sterkhouders ontbreken. Azor Matusiwa en Ahmed El Messaoudi waren er bijvoorbeeld niet bij. Hun afwezigheid werd op waardige wijze ingevuld. Thomas Suslov en Ramon Pascal Lundqvist speelden naar behoren. Sterker nog de 1-0 was een magere afspiegeling van de verhoudingen op het veld.

Voorin wordt het vertrouwen in Strand Larssen steeds groter. De Noor noteerde alweer zijn negende treffer van het seizoen. De dubbele cijfers lonken. De laatste keer dat Groningen een topschutter met meer dan tien treffers in de gelederen had was in het seizoen 2017/2018. Tom van Weert scoorde toen twaalf keer.

De ploeg van trainer Danny Buijs staat al een tijdje rond de zesde plaats en als de inhaalwedstrijd tegen Feyenoord gewonnen wordt bedraagt de voorsprong op nummer zeven FC Twente zeven punten. De marge is nu vier en lijkt positie zes een meer dan realistisch doel na 21 speelronden. Dat is veel meer dan waar vooraf rekening mee werd gehouden. In tegenstelling tot de afgelopen seizoenen vallen veel dingen nu de goede kant op. De basis blijft een sterke defensie. Met 23 tegengoals hoort de verdediging van de FC tot één van de minst gepasseerde.

Kan het nog mooier worden? Het gat met nummer vijf Feyenoord bedraagt vier punten en woensdag 24 februari komen de Rotterdammers op bezoek in de Euroborg. Dat lijkt een cruciale wedstrijd om eventueel nog een stap te maken. Mits Groningen zelf zondag geen averij op loopt in de Derby van het Noorden in Heerenveen. Feyenoord speelt zondag in Enschede tegen FC Twente. Ook geen gemakkelijk affiche.

Het is voor de FC fans in ieder geval fijn om positivisme te voelen. Dat is de laatste jaren wel anders geweest. En wie heeft het nog over Arjen Robben?