Sport

Knollema met Oranje volleybaldames verrassend naar EK-brons

Het Nederlands volleybalteam heeft voor een daverende verrassing gezorgd door tijdens het Europees kampioenschap de bronzen medaille te veroveren. In de troostfinale in Brussel zette Oranje regerend Europees kampioen Italië met 3-0 aan de kant. Harense Jolien Knollema maakt deel uit van Oranje.


Leestijd: 1 minuut

Een lachende Jolien Knollema
Een lachende Jolien Knollema

De 20-jarige Knollema, wiens rol tijdens de eerdere Volleybal Nations League steeds belangrijker werd, kwam tijdens het EK in twaalf van de bijna dertig sets die Nederland speelde in actie. In de beslissende duels was de rol voor de passer loper geringer en koos bondscoach Felix Koslowski voor meer ervaren speelsters. Het is voor het eerst in zes jaar dat Oranje op een groot internationaal toernooi met eremetaal naar huis gaat.

Na het 3-1 verlies afgelopen vrijdag in de halve finale tegen Servië, en in de finale verliezend finalist tegen Turkije, ging de focus volledig op het duel om brons tegen het favoriete Italië. In een volgepakt Paleis 12 in Brussel lukte het Nederland om de Italianen tegen alle verwachtingen in te verslaan; 25-23, 28-26 en 25-20.

Oranje gaat zich nu voorbereiden op het Olympisch kwalificatietoernooi in China eind september. Daar strijden acht landen om twee tickets voor de Spelen in Parijs volgende zomer. Knollema blijft normaal gesproken deel uit maken om ook in dat traject haar bijdrage te kunnen leveren. Vanaf begin oktober is er dan geen tijd voor vakantie, maar meldt Knollema zich bij haar nieuwe club, de Duitse kampioen MTV Stuttgart.