Sport

Kopman Bauke Mollema krijgt Nibali mee naar de Tour

Bauke Mollema begint zaterdag aan zijn elfde Tour de France. In startplaats Brest is Mollema kopman namens zijn ploeg Trek Segafredo. De doelstelling is om een zo kort mogelijk klassement te rijden, mocht dat niet lukken dan gaat de knop om.  Om vanaf dan te focussen op dagsuccessen. De 34-jarige Mollema krijgt onder andere Vicenzo Nibali mee als knecht.


Leestijd: 1 minuut

Bauke Mollema via Baskenland naar Waalse klassiekers
Bauke Mollema via Baskenland naar Waalse klassiekers

De 36-jarige Nibali won de Tour in 2014. Mollema zijn beste eindklassering is de zesde plek. Dat gebeurde tijdens de Ronde in 2013 waar 'Bau en Lau' samen sterk reden. Vorig jaar moest Mollema de Tour vanwege een gecompliceerde polsbreuk vroegtijdig verlaten. Gevoelens van revanche zullen zeker een rol spelen. Mollema deed ook mee in de afgelopen Ronde van Italië. Daar ging de klimmer voor een ritzege, maar slaagde daar niet in. De benen waren niet goed genoeg.

Het is daarom te hopen dat de Groninger de goede benen teruggevonden heeft. In een bericht laat de ploeg weten alle vertrouwen te hebben. 'Bauke en Vicenzo hebben enorm veel ervaring en kwaliteiten', volgens teammanager Luca Guercilena. 'Met sterke ploeggenoten om hen te steunen denken we dat we een paar topresultaten kunnen halen.' De Deen Mads Pedersen, de wereldkampioen van 2019, is één van de helpers.

Voor Mollema is het de eerste twee dagen direct opletten. In de eerste etappe gaan de laatste drie kilometer gemiddeld een kleine zes procent omhoog en zondag doemt de Mûr-de-Bretagne op aan het eind van de etappe. De laatste twee kilometer gaat gemiddeld zeven procent omhoog. Direct een paar goede testen om te kijken hoe de vorm is. In rit acht staat de eerste bergrit op het programma. Daartussen is het aan de sprinters en een tijdrit in de vijfde etappe.