Sport

Lois Abbingh in definitieve selectie Oranje voor EK-kwalificatie

Bondscoach Per Johansson heeft de definitieve selectie van het Nederlands team bekend gemaakt, die in oktober beginnen aan de kwalificatie voor het Europees kampioenschap 2024. De geboren Groningse Lois Abbingh is één van de negentien geselecteerden.


Leestijd: 1 minuut

Lois Abbingh is na haar zwangerschap weer vaste waarde bij Oranje
Lois Abbingh is na haar zwangerschap weer vaste waarde bij Oranje

Abbingh verruilde afgelopen zomer het Deense Odense Handbold voor Vipers Kristiansand uit Noorwegen. Deze club won recent een aantal keren de Champions League en wordt gezien als één van de beste Europese clubs. Een jaar geleden beviel de 31-jarige handbalster van zoon Lev. Vijf maanden later maakte ze haar opwachting alweer in Oranje. Dat krijgt nu weer een vervolg

Op donderdag 12 oktober speelt Oranje eerst op eigen bodem. In het Tosportcentrum Almere gaan ze tegen Portugal strijden om de eerste punten. Twee dagen later, op zaterdag 14 oktober, krijgt de kwalificatiereeks een vervolg met een duel tegen Finland. In het Finse Karis klinkt om 15.00 uur het beginsignaal.

Nederland is bij de loting voor de kwalificatie van het EK 2024 ingedeeld in groep 3. Zij nemen het in deze poule op tegen Tsjechië, Portugal en Finland. Tegen elke tegenstander wordt zowel uit als thuis een wedstrijd gespeeld. De twee beste landen in de poule en de vier beste nummers drie plaatsen zich voor het EK. In totaal zullen er 24 landen deelnemen aan het toernooi.

Het Europees kampioenschap vindt plaats van 28 november t/m 15 december 2024. De speelsteden zijn Budapest en Debrecen in Hongarije, Innsbruck en Wenen in Oostenrijk en in Zwitserland is Basel gastheer. De drie organiserende landen en regerend Europees kampioen Noorwegen zijn rechtstreeks gekwalificeerd. (Foto: www.dames.handbal.nl)