Lycurgus beleeft sensationele comeback, maar verliest Europees nipt

Het is Samen Lycurgus net niet gelukt om in een wederom zinderende wedstrijd de eerste achtste finale in de CEV-Cup te winnen van SVG Lüneburg. Na een 2-0 achterstand in sets kwam Samen Lycurgus op spectaculaire wijze terug in de wedstrijd en dwong een vijfde set af. Daarin ging het net mis. De return is op 14 december in Duitsland.

Leestijd: 2 minuten

De setstanden waren 15-25, 16-25, 25-18, 25-21 en 12-15. De eerste set verliep voor 900 toeschouwers uiterst moeizaam. Aanvallend kwam Samen Lycurgus totaal nog niet uit de verf en op de serve van Colton Cowell had de thuisploeg geen vat. Dat leidde tot een 7-0 achterstand en totaal nog geen ritme. Kansen op servedruk waren er amper. Pas tegen het eind van de kwam er wat ritme en lukte het om de punten gemakkelijker te scoren.

Set twee bracht ook niet de gehoopte spanning. Samen Lycurgus bleef tegen een muur aanlopen. In de derde set gooide Samen Lycurgus alle schroom van zich af en ging er vol voor. Vanaf 5-5 nam Samen Lycurgus afstand via onder andere Niels de Vries en een ace van Tieme de Jong. Jeffrey Klok maakte zijn rentree na een blessure en als geheel begon het te lopen. De gasten kwamen nog terug tot 13-12, maar vanaf dat moment gaf Samen Lycurgus het niet meer uit handen. De servedruk nam toe en dat leverde meer kansen op.

Dit beeld zette zich door in de vierde set. Samen Lycurgus werd de bovenliggende partij en dwong de gasten om te achtervolgen. Het begin van de set was al heel goed middels een 6-2 voorsprong. Deze voordelige marge bleef de hele set min of meer in tact. Het was ook de fase dat het publiek er nog meer achter ging staan en bij ieder punt veel geluid produceerde. Kern bleef aanvallend de boventoon voeren met een aantal keihard smashes.

In de beslissende set was de spanning hoog, maar daar ging Samen Lycurgus aanvankelijk goed mee om door een 1-3 achterstand om te zetten in een 4-3 voorsprong. Vervolgens werkten in totaal vier foutserves niet mee. Op 11-9 had Samen Lycurgus nog de controle, maar in de eindfase liep het fout af. Kern scoorde op schitterende wijze nog 12-11, maar dat was het laatste punt voor de thuisploeg. Een servefout en drie technische fouten brachten het verlies in de laatste set. Zuur, want op basis van de laatste drie sets had Samen Lycurgus het af moeten maken.