Sport

Lycurgus blijft nieuwe spelers halen

De selectie van Nova Tech Lycurgus staat behoorlijk in de steigers. Nadat direct na de competitie anderhalve maand geleden al duidelijk werd dat in ieder geval zes spelers vertrekken dienen nieuwe spelers zich nu bijna dagelijks aan. De nieuwste aanwinst is spelverdeler Uroš Planinšič uit Slovenië.


Leestijd: 2 minuten

Uroš Planinšič in het shirt van Slovenië
Uroš Planinšič in het shirt van Slovenië

De spelverdeler komt over van Calcit Kamnik waar Lycurgus in 2022 Europees tegen speelde en na een zinderende strijd de volgende ronde van de CEV-Cup bereikte. Sindsdien heeft de technische staf Planinšič nadrukkelijk gevolgd. Hetgeen nu resulteert in een tweejarige verbintenis. Het is voor de in Maribor geboren en getogen speler zijn eerste avontuur in het buitenland.

‘Ik wil nu graag een stap voorwaarts maken. Ik heb een aantal gesprekken gehad met Arjan Taaij en coach Mark Lebedew. Arjan legde de toekomstplannen uit en Mark ken ik nog van zijn tijd als bondscoach van Slovenië. Dat gaf me het gevoel dat Lycurgus voor mij een goede plek is om de komende jaren te zijn. Nederland is een mooi land om te wonen. Voor mij is het belangrijk om je ergens goed te voelen. Dan kom ik tot de beste prestaties.’

Planinšič begon op zijn tiende met volleybal nadat hij diverse sporten, zoals voetbal, waterpolo, atletiek en gym, geprobeerd had kwam volleybal in beeld. Via OK Hoce, Merkur Maribor en de afgelopen twee seizoen bij Calcit Kamnik. ‘Ik kom uit een volleybalfamilie en veel vrienden deden het ook. Het ging vanaf het begin best goed en zo begon ik het leuk te vinden.’ De aanwinst bleek talent te hebben. De nationale jeugdselecties kwamen in beeld en inmiddels is Planinšič al zes jaar betrokken bij het nationaal team.

Voor Planinšič is het vanzelfsprekend dat een spelverdeler leiderschapskwaliteiten heeft. ‘Ik heb denk ik veel energie en zie het ondersteunen van de aanvallers als primaire taak. Dat ze zich goed voelen om aanvallend te excelleren. En vechten voor ieder punt, want in onze sport is ieder punt zeker als het spannend is belangrijk. Daarom ga ik er altijd vol voor. En je moet als goede spelverdeler een leider zijn. Om elkaar te vertrouwen. Als ik vertrouwen uitstraal dan hebben mijn teamgenoten dat ook.’

 Planinšič kijkt ernaar uit om samen met vriendin Maja naar Groningen te komen. ‘Ik wil mijn naam zo goed mogelijk uitdragen. De omstandigheden zijn goed en het is aan ons als spelers om het beste van onszelf te geven. Dat ga ik doen daar hoeft niemand aan te twijfelen.’ (Foto: website Lycurgus)