Sport

Marcel Bosker via aanwijsplek alsnog naar de Olympische Spelen

Het hing al een beetje in de lucht en het werd zondag bevestigd. Langebaanschaatser Marcel Bosker gaat in februari deelnemen aan zijn eerste Olympische Spelen. De 24-jarige Bosker, die op jonge leeftijd vanuit Zwitserland naar Groningen kwam om zijn droom na te jagen, rijdt de 1500 meter en de ploegenachtervolging.


Leestijd: 1 minuut

WK schaatsen voor Marcel Bosker in gevaar vanwege positieve test
WK schaatsen voor Marcel Bosker in gevaar vanwege positieve test

Bosker reageert via Instagram. 'Als kind droomde ik altijd van de Olympische Spelen. Voor deze droom ben ik op 14-jarige leeftijd vanuit Zwitserland naar Nederland verhuisd. Ik mag nu zeggen dat deze droom uit gaat komen.'

Bosker, zoon van de in Loppersum geboren en getogen Ronald Bosker, slaagde er vorige week tijdens het Olympisch kwalificatietoernooi niet in om zich rechtstreeks te plaatsen voor de Spelen in Tokio. De 1500 meter was zijn grootste troefkaart. Hij werd daar vijfde en had bij de eerste drie moeten rijden om een plekje in de veel besproken matrix te krijgen.

Dat de schaatser, die op zijn veertiende naar Nederland kwam en lange tijd bij een gastgezin in Ten Boer woonde, alsnog naar voren is geschoven heeft Bosker te danken aan zijn rol in de achtervolgingsploeg. Op dit onderdeel werd Nederland de afgelopen jaren drie keer op rij wereldkampioen met Bosker als belangrijke factor. De kans op een gouden medaille wordt door de selectiecommissie van de schaatsbond KNSB hoog ingeschat.

Daarom is de keuze voor Bosker, ondanks dat hij niet in de matrix stond, alsnog gemaakt. Doordat Nederland maar met negen rijders naar Peking mag gaat het inschuiven van Bosker ten koste van Tijmen Snel, derde op de 1500 meter, en Dai Dai N'tab, tweede op de 500 meter. Bosker is de enige sporter met een Groningse link tijdens de komende Olympische Spelen. (Foto: Jumbo Visma)