Sport

Mollema sluit Giro af met knallende tijdrit

Bauke Mollema ging naar de Ronde van Italië om een etappe te winnen. Het lukte na drie weken bikkelen niet om de trilogie, etappes winnen in zowel de Tour de France, Giro en Ronde van Spanje, te voltooien. Een valpartij in de etappe naar Turijn verstoorde mede de plannen. Toch sloot Mollema de Giro positief af met één van zijn beste tijdritten ooit.


Leestijd: 1 minuut

Bauke Mollema eindigde als achtste in de Tour de Wallonië
Bauke Mollema eindigde als achtste in de Tour de Wallonië

Toen bleek dat etappewinst er niet in zat is Mollema zich gaan focussen op een goede prestatie in de tijdrit van zeventien kilometer in en rondom Verona. Daarin slaagde de Groninger met verve. Na een tiende tussentijd halverwege bovenop het klimmetje kon de renner van Trek Segafredo versnellen in deel twee. Het leverde Mollema de vierde plaats op. Ruim een minuut achter de Italiaanse winnaar Matteo Sobrero. In zijn inmiddels imposante loopbaan heeft Mollema niet vaak beter tegen het uurwerk gereden.

Mollema had op vrijdag 13 mei zijn grootste kans om een etappe te winnen. In de rit naar Potenza moest hij alleen de revelatie van de Giro Koen Bouwman voor zich dulden. Zes dagen later volgde op weg naar Genua een zevende plaats. De vorm was goed en er leken kansen op meer tot het moment dat Mollema zaterdag 21 mei in de rit naar Turijn betrokken was bij een valpartij. Met als resultaat dat de klimmer zich een aantal dagen behoorlijk slecht voelde en de rol van rittenkaper noodgedwongen terzijde moest schuiven.

De focus werd verlegd naar de afsluitende tijdrit. 'Ik had er de afgelopen dagen naar uit gekeken en daar waar mogelijk me een klein beetje gespaard.' Zo lukte het de 35-jarige Mollema om de Giro met een goed gevoel af te sluiten ondanks dat het hoofddoel niet gerealiseerd is. Op twitter kondigde Mollema al aan volgend jaar weer van de partij te zijn in Italië.

Na een korte rustperiode gaat de focus op zijn volgende doel, de Tour de France. Het wordt zijn elfde deelname en zijn 21e grote ronde in totaal. Vanaf 1 juli gaat Mollema op jacht naar zijn derde etappezege. (Foto: Twitter @BaukeMollema)