Sport

Roel Boomstra krijgt met derde wereldtitel beloning voor sterk spel

Roel Boomstra was duidelijk de sterkste in de WK-match om de wereldtitel tegen regerend kampioen Alexander Schwarzman. De dammer uit Groningen is na 2016 en 2019 voor de derde keer wereldkampioen. In Eindhoven boekte de 28-jarige Boomstra donderdag zijn benodigde derde overwinning.


Leestijd: 1 minuut

Roel Boomstra krijgt met derde wereldtitel beloning voor sterk spel
Roel Boomstra krijgt met derde wereldtitel beloning voor sterk spel

Dat gebeurde in de derde partij van de beslissende tiebreak, waarin partijen met steeds minder bedenktijd gespeeld worden. Na de reguliere twaalf partijen stond Boomstra met twee zeges op de drempel van de titel. Net als in de meeste andere partijen drukte Boomstra ook in de tiebreak snel zijn stempel en kreeg een overwicht op het dambord. De Rus kon het aanvankelijk goed pareren, maar in de eerste partij na de lunch niet meer.

Schwarzman reikte Boomstra na veertig zetten de hand ten teken van de definitieve overgave. De benodigde derde zege voor de Groninger was een feit en was het tijd voor vreugdevolle momenten. Na afloop was de blijdschap van zijn gezicht te scheppen. 'Ik ben hartstikke blij. Ik denk dat ik een extreem hoog niveau heb laten zien de afgelopen twee weken. Mijn tegenstander is één van de absolute grootheden, dus om hem weer te verslaan is een heerlijk gevoel. Ik ben echt extreem trots op deze prestatie.'