Sport

Ronde van Groningen gaat gewoon door

Terwijl in Italië grote wielerkoersen afgelast worden en ploegen aangeven de komende weken niet aan wedstrijden mee te doen wordt zaterdag wel gewoon de 42e Ronde van Groningen verreden. De start en finishlijn is, na een aantal jaren Uithuizermeeden, weer getrokken in wielerdorp Usquert.


Leestijd: 1 minuut

Ronde van Groningen gaat gewoon door
Ronde van Groningen gaat gewoon door

Deze eerste vrije klassieker van de Nederlandse wielerkalender in 2020 is 174 kilometer lang en voert door een groot deel van de provincie Groningen. De organisatie wist een sterk deelnemersveld te contracteren. Zodat Usquert opnieuw een tijdelijk middelpunt van de Nederlandse wielerwereld is. Deze plaats is bekend vanwege de jaarlijks verreden Rondom de Bult van Usquert en was enkele jaren geleden de finalelocatie van de KNWU clubcompetitie voor mannen en vrouwen. 

De organisatie verkreeg al de inschrijving van enkele sterke continentale (oftewel semi-professionele) teams, zoals Metec-TKH, Beat Cycling Club, Vlasman, VolkerWessels-Merckx, SEG Racing Academy en A Bloc-Ride to win. En de sterkste clubteams zijn ook gereed om zich te tonen in Groningen. Uiteraard ontbreekt de Noordelijke Wieler Vereniging Groningen (NWVG) niet op het appel.

De winnaar van vorig jaar, Coen Vermeltfoort, is aanwezig, net als zijn voorgangers Tijmen Eising en Muntendammer Rick Ottema. Het peloton zet eerst koers richting Zoutkamp om vervolgens via Electra richting Adorp te gaan. Dan volgt de doorsteek naar Ten Boer, om vervolgens in een lus via Zandeweer, Krewerd en Roodeschool door de polder in Usquert terug te keren.

Het startschot klinkt om 12 uur in Usquert, waar om 15.50 uur de renners zich weer melden voor een plaatselijke omloop van tien kilometer. De finish wordt net na vieren verwacht.