Sport

Schaaksport populair in Groningse wijk Lewenborg

Schaken is nog steeds een populaire sport in Groningen. Zeker in de wijk Lewenborg. Daar viert schaakverenging Lewenborg deze maand het feit dat het vijftig jaar geleden werd opgericht. In het kader van de jubileumviering zijn er uiteenlopende activiteiten, waaronder ook een schaaktoernooi in Het Dok, waar iedereen aan mee kan doen. Voor mensen die zich afvragen of de schaaksport niet eens leuk is om te gaan doen, een ideale gelegenheid om vrijblijvend kennis te maken met de vereniging.


Leestijd: 1 minuut

De in 1974 opgerichte SV Lewenborg viert dit jaar haar 50-jarig bestaan. Eind septemberwordt dit met een aantal activiteiten uitgebreid gevierd.

Eerst wordt in ‘Het Dok’ (Kajuit 4, Groningen) op dinsdagavond 24 september een simultaanwedstrijd aan 25 borden of meer gegeven door Internationaal meester JorisBrenninkmeijer, opgeleid als jeugdspeler bij Lewenborg.

Verder wordt op zaterdag 28 september, ook in ‘Het Dok’, voor de tweede maal het Jan Schut Rapidtoernooi gehouden. Dit toernooi start halverwege de ochtend, kent zeven ronden en is voor iedereen toegankelijk. Het is een gezellig toernooi voor jong en oud, beginnende en gevorderde schakers. Ook zijn veel oud-leden uitgenodigd. Velen zullen ook aanwezig zijn en dit toernooi is voor hen dan ook deels een reünie.

Het toernooi wordt geopend door wijkwethouder Rick van Niejenhuis. De wethouder krijgt hierbij een speciaal eenmalig jubileumnummer van het vroegere clubblad Naschaken aangeboden.

Tot slot wordt op maandag 7 oktober in het gemeentehuis een simultaan gegeven door een sterspeler van Schaakvereniging Lewenborg aan diverse raadsleden en ambtenaren.

Ook is er een schaakevenement met een groot tuinschaakspel in het winkelcentrum Lewenborg. 

Voor meer informatie over de verschillende onderdelen van het jubileumprogramma zie de website: www.schaaklewenborg.nl

(Archieffoto boven: schaakfestival in Groningen, 2017. Foto: Wikipedia, Vysotsky).