Sport

Schaatscoach Erik Bouwman in dienst van team IKO

De Groninger Erik Bouwman komt weer in Nederlandse dienst. De schaatscoach treedt in dienst van Team IKO van de broers Erwin en Martin ten Hove uit Holwierde. De 47-jarige Bouwman zal niet dagelijks op het ijs staan. In eerste instantie krijgt de recent als bondscoach van Duitsland ontslagen coach een ondersteunende en adviserende rol.


Leestijd: 1 minuut

Schaatscoach Erik Bouwman in dienst van team IKO
Schaatscoach Erik Bouwman in dienst van team IKO

De gebroeders Ten Hove en Bouwman kennen elkaar al heel lang en hebben eerder samengewerkt. Erwin ten Hove en Erik Bouwman werkten samen bij Team VPZ. Dit was één van de eerste commerciële ploegen dat in 2010 ophield te bestaan. Bij Jong Oranje kwam Bouwman Martin ten Hove al tegen. De in Appingedam geboren oud-schaatser werd na zijn periode bij Jong Oranje bondscoach van Zuid-Korea, coach van de Duitse jeugdselectie en bondscoach bij de oosterburen.

Dat liep fout af, omdat Bouwman in conflict kwam met Claudia Pechstein en haar partner Matthias Grosse. Toen de laatste benoemd werd als voorzitter van de Duitse schaatsbond ging het mis. Bouwman werd ontslagen en heeft nu ruimte voor een nieuwe klus. Het seizoen begint komend seizoen officieel met het NK Afstanden op het ijs van Thialf in Heerenveen. Het internationale programma is vooralsnog uitgekleed. De eerste vier World Cups zijn afgelast.

Ter vervanging organiseert de schaatsbond KNSB vier wedstrijden in Heerenveen. Na het NK Afstanden volgen het NK Allround (21/22 november), het NK Sprint (28/29 november) en het WK Kwalificatie Toernooi eind december. (Foto: Erik Bouwman nog in dienst als coach van Duitsland)