Sport

Voor het eerst sinds 2010 geen Tour voor Bauke Mollema

De Tour de France en Bauke Mollema zijn sinds 2010 onlosmakelijk met elkaar verbonden, maar daar komt deze zomer verandering. Mollema is door zijn ploeg Trek-Segafredo niet opgenomen in de Tourselectie.


Leestijd: 1 minuut

Bauke Mollema eindigde als achtste in de Tour de Wallonië
Bauke Mollema eindigde als achtste in de Tour de Wallonië

Een bittere pil voor de Groninger, die er de afgelopen ruim tien jaar vanuit kon gaan dat de Tour op zijn programma stond. Mollema zoekt de oorzaak volledig bij zichzelf. Een matig voorjaar zonder opvallende uitslagen gevolgd door een tamelijk onzichtbare Ronde van Italië hebben ervoor gezorgd dat de 36-jarige Mollema nu op de reservelijst staat.

Dat is nog een kleine escape om op zaterdag 1 juli toch aan de start te staan in Bilbao, waar de Tour begint. Mollema won in zijn loopbaan twee etappes in ’s werelds grootste wielerspektakel. Hij hield van de Tour. Twaalf deelnames staan er op zijn conto. Tien keer haalde Mollema Parijs. Drie jaar geleden gooide een polsbreuk roet in het eten en in 2012 herstelde hij niet snel genoeg van een valpartij.

Grote vraag is nu of het bij twaalf deelnames blijft? Mollema zit inmiddels in de herfst van zijn loopbaan en jong talent staat niet stil. Vaak op hoogtestage hoort daarbij. Dat doet de in Zuidhorn geboren renner niet. Hij combineert trainen liever met bij zijn gezin in Monaco zijn. De vraag is of dat tegenwoordig voldoende is om echt competitief te zijn. Vorig jaar verlengde Mollema zijn contract met vier jaar, dus klaar met fietsen is hij nog zeker niet.

Mollema kennende motiveert deze tegenvaller hem en gaat hij vol op zoek maar verbetering van zijn vorm. De komende weken goed trainen en dan eind juli koersen in de Tour de Wallonië met op 26 juli de slotrit met finish in Aubel net over de grens met Zuid-Limburg. Das toch wat anders dan de Champs-Élysées in Parijs.