Sport

Winsumse Alieke Tuin geselecteerd voor Oranje

De 21-jarige Alieke Tuin is door bondscoach Andries Jonker voor het eerst geselecteerd voor het Nederlands elftal. De Winsumse begon op 6-jarige leeftijd bij VV Hunsingo en speelt sinds dit seizoen bij Fortuna Sittard. Oranje speelt ter voorbereiding op het WK van volgende zomer op 11 november vriendschappelijk tegen Costa Rica en vier dagen later is Denemarken de tegenstander.


Leestijd: 1 minuut

Alieke Tuin weer geselecteerd voor Oranjeleeuwinnen
Alieke Tuin weer geselecteerd voor Oranjeleeuwinnen

Tuin is bij de bondscoach in beeld gekomen omdat de linksbenige voetbalster goede dingen laat zien bij de nieuwkomer in de Eredivisie Fortuna Sittard. 'Ze doet het goed bij haar club en we willen graag zien hoe ze het doet op een ander niveau, in een andere omgeving met andere speelsters.' Daar krijgt ze de komende acht dagen de gelegenheid voor bij Oranje.

Via Hunsingo, gefuseerd met Viboa tot VV Winsum, kwam Tuin bij het Regionaal Talenten Centrum in beeld waarna ze op 16-jarige leeftijd naar sc Heerenveen ging. Via beloften kwam ze daar in het eerste team en deed de Groningse haar eerste Eredivisie-ervaring op. Ondanks dat ze in haar laatste seizoen in Friesland veel op de bank volgde in de zomer van 2021 een transfer naar VV Alkmaar waar ze veel speeltijd kreeg.

Tuin bloeide in Alkmaar helemaal op en verdiende er een transfer naar Fortuna aan. De formatie uit Sittard verloor de eerste twee duels, maar staat na vier zeges op rij inmiddels vierde. Afgelopen vrijdag klopten Tuin en co haar oude club Heerenveen met 5-1. Tuin noteerde twee assists, maar kwam dit seizoen nog niet tot scoren. De selectie is voor Tuin ongetwijfeld een droom die uitkomt. Nu hopen op speelminuten.