Zielloos FC Groningen kansloos ten onder in Enschede

FC Groningen is zondagmiddag in Enschede kansloos met 4-0 onderuit gegaan tegen koploper FC Twente. Bij rust stond de FC al met 2-0 achter door afstandschoten van Miroslav Stoch in de vijfde en Dwight Tiendalli in de 21e minuut. Na ruim een uur benutte Blaise N’Kufo een strafschop, nadat doelman Brian van Loo de aanvaller onderuit had gehaald. Van Loo kreeg daarvoor de rode kaart. Tien minuten voor tijd bepaalde Bryan Ruiz de eindstand op 4-0. FC Groningen is gezakt naar de vijftiende plaats in de Eredivisie met 10 punten uit elf wedstrijden.

Leestijd: 3 minuten

Het was pijnlijk vanuit het perspectief van FC Groningen om te zien hoe groot het krachtsverschil was met de koploper. Dat er klasseverschil bestaat is duidelijk, maar zondagmiddag was het wel erg groot. De ploeg van trainer Ron Jans wekte geen moment de indruk te willen knokken voor een goed resultaat. Het vierde doelpunt was daarvoor exemplarisch. Tussen vier verdedigers in kon Ruiz op de rand van het vijf-meter gebied tot wegdraaien en scoren in de verre hoek. De vier stonden erbij en keken ernaar.

De eerste twee doelpunten ontstonden op vrijwel identieke wijze. Zowel Stoch als Tiendalli konden opkomen aan de linkerkant en van ver uithalen met rechts. In beide gevallen gaven Sepp de Roover en Aluwafemi Ajilore veel te veel ruimte weg. Het waren overigens wel hele zuivere knallen, waarop Van Loo geen schijn van kans had, maar de Twente-spelers kregen ook alle gelegenheid.De derde treffer werd ingeleid door Andreas Granqvist. In een poging de bal vanaf de rand van het strafschopgebied achterover terug te koppen op zijn doelman gaf de verdediger te weinig vaart aan de bal. Daardoor bleef de bal hangen en moest Van Loo uit zijn doelkomen om N’Kufo niet gevaarlijk te laten worden.

De aanvoerder liep bij Granqvist uit de rug om te profiteren van de fout van de Zweed. Van Loo had in de sprong naar de bal N’Kufo laten gaan, maar trok hem toch onderuit in het strafschopgebied. Scheidsrechter Blom kon niet anders dan de keeper een rode kaart voor te schotelen en naar de stip te wijzen. N’Kufo schoof de elfmeter trap overtuigend in de linkerbovenhoek. Het was niet de eerste fout van Granqvist dit seizoen en één van de peilers van vorig seizoen is ten deel gevallen aan afgenomen vertrouwen in zichzelf.

Het had allemaal nog veel erger af kunnen lopen. Met veel kunst en vliegwerk werd af en toe opruiming gehouden in het eigen strafschopgebied. Scheidsrechter Blom wuifde twee strafschopmomenten in de eerste helft weg. Eerst maakte Granqvist hands en op slag van rust tikte Gibril Sankoh zijn tegenstander Ruiz op de enkels binnen de beruchte lijnen. Ondertussen strooiden Theo Janssen en Kenneth Perez namens Twente met passes over grote afstand, die allemaal aankwamen. Daarmee het grote kwaliteitsverschil nog maar eens onderstrepend.

Ron Jans moet zelf ook geschrokken zijn van wat hij zag. De coach had zijn ploeg ongetwijfeld met de beste bedoelingen in het veld gestuurd, maar zag er vanaf minuut één vrijwel niets van terug. Jans sprak na afloop over een figurantenbal. De spelers speelden zonder ziel en lieten zich vele te gemakkelijk naar de slachtbank leiden. Niemand stond op om te proberen het gebeuren te keren. Dat was niet voor het eerst dit seizoen. Bovendien kwam er aanvallend bijzonder weinig tot stand. Thomas Enevoldsen schoot in de 68e minuut een keer goed op doel en pas in de slotfase melden invaller Danny Holla en De Roover zich bij het Twente-doel met pogingen tussen de palen.

Zowel Nicklas Pedersen als Morten Nordstrand kregen geen poot aan de grond. Twente-verdediger Douglas had de defensie bij wijze van spreken in zijn eentje kunnen runnen. Van de aanwinsten kan tot nu toe alleen Enevoldsen bekoren. De Deense middenvelder brengt iets extra’s, heeft loopvermogen, direct spel en een goede trap. Voor hem is het echter moeilijk om dit in een zwalkend elftal te laten zien. Misschien moet Jans de jongelingen Leandro Bacuna en Danny Menting, maar eens een kans geven. Het elftal heeft een impuls nodig. Nordstrand zou dat in eerste instantie moeten zijn, maar de bijdrage van de aanvaller is tot nu toe onvoldoende te noemen.

De komende weken zijn cruciaal voor FC Groningen het wordt zo langzamerhand echt buigen of barsten in een poging hogerop de komen op de ranglijst. Eerst wacht komende woensdag in de strijd om de KNVB-beker een uitwedstrijd tegen Vitesse in Arnhem. Zaterdag wacht AZ in de Euroborg en zes dagen later komt runner-up Heracles Almelo naar Groningen. Verliest Groningen bijvoorbeeld van De Alkmaarders dan is het gat met de achtste plaats al acht punten en dat is een forse kloof. Het is te hopen dat Jans snel het medicijn vind om te patiënt niet nog zieker te laten worden.