Cultuur & Uitgaan

Nieuwste voorstelling van Noord Nederlands Toneel en Club Guy & Roni in première

In WITCH HUNT, de nieuwste voorstelling van Noord Nederlands Toneel en Club Guy & Roni, relateert regisseur Eline Arbo heksenvervolgingen in de middeleeuwen aan de positie van de vrouw vandaag de dag. De voorstelling gaat op 19 maart in première in Groningen en is tot en met 28 mei 2022 te zien in de grote zalen van schouwburgen door heel Nederland.


Leestijd: 2 minuten

Nieuwste voorstelling van Noord Nederlands Toneel en Club Guy & Roni in première
Nieuwste voorstelling van Noord Nederlands Toneel en Club Guy & Roni in première

Arbo is een van de vaste makers van Noord Nederlands Toneel en Club Guy & Roni. Samen met het interdisciplinaire ensemble van het gezelschap creëert zij een muzikaal en innovatief werk over heksen van toen en nu. De cast bestaat uit twaalf personen: acteurs, dansers en twee muzikanten die live op het toneel de nieuwe door Thijs van Vuure gecomponeerde muziek uitvoeren. De choreografie is van Camilo Chapela (Club Guy & Roni). De tekst van Hannah van Wieringen is bewerkt en aangevuld door Eline Arbo.

Arbo legt uit: “Ik wilde ik een voorstelling maken over wat we zijn kwijtgeraakt. Ik zou willen dat we kritisch naar onze samenleving gaan kijken, naar de cultuur en de systemen die we voor lief nemen. We vinden het heel normaal om te leven zoals we nu doen, maar hoe is het zo gekomen? Wat is er gebeurd in de geschiedenis waardoor we nu op deze manier leven? En wat is daarbij verloren gegaan?”

Het verhaal

De jonge archeoloog Esther – gespeeld door Sarah Janneh – keert terug naar haar geboortedorp Ursem in Noord-Holland om onderzoek te doen naar de vondst van mensenbotten. Ze is er niet meer geweest sinds het overlijden van haar moeder. Esther heeft een ingewikkelde relatie met het dorp en vindt het moeilijk om geconfronteerd te worden met een gemeenschap die ze is ontgroeid en waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Het publiek komt terecht in een droom die hen meevoert naar de middeleeuwen en waarin het verhaal achter de botten zich ontvouwt. Esther beseft hoe die gebeurtenissen verbonden zijn met haar persoonlijke verhaal en weet dat ze moet proberen het verleden te begrijpen om dingen los te kunnen laten. 

Klopjacht op heksen en alles wat we kwijt zijn geraakt

De periode van heksenjachten in West-Europa viel samen met het oprukkende kapitalisme en de komst van het patriarchaat. De vrouw thuis en de man aan het werk werd de norm. Daarmee brokkelde de manier van denken over gelijkwaardigheid en samenleven langzaam af. Maar wat zijn we daarmee kwijtgeraakt? Zo was bijvoorbeeld het overbrengen van medische kennis, van kruiden en planten, lange tijd het domein van de vrouw. Die belangrijke community is gebroken door het creëren van een angstcultuur.

Arbo won de BNG Bank Theaterprijs 2018, de Toneelkijkerprijs 18/19 en werd in mei 2020 door Hans Kesting in tv programma Mondo gepresenteerd als hét talent van haar generatie. In 2020 won Eline Arbo de regieprijs voor haar voorstelling Weg met Eddy Bellegueule. In 2021 ontving ze de Mary Dresselhuysprijs.