Cultuur & Uitgaan

Bach en boterhammen deze zomer in Martinikerk Groningen; Talentvolle jonge organisten geven elk lunchpauzeconcerten

De zomer klinkt in de Martinikerk! Dit seizoen organiseren de Stichting Groningen Orgelland, het Prins Claus Conservatorium Groningen en de Stichting Martinikerk Groningen lunchpauzeconcerten in de Martinikerk. Op vrijdagen, van 16 juli tot en met 20 augustus tussen 12.45 en 13.30 uur, vult het imposante hoofdorgel de ruimte. Talentvolle jonge organisten uit Tsjechië en Nederland brengen hun enthousiasme voor dit instrument over op het publiek. Na afloop van elk lunchpauzeconcert is er een rondleiding door de kerk.


Leestijd: 2 minuten

Concertgevers zijn in volgorde van optreden: Peter van der Zwaag, Jiri Rohel, Lukas Jan Schoonbeek, de deelnemers aan de masterclass in het kader van het Peter de Grote Festival, Jochem Schuurman en Gert Jan Schipper. Het zal niemand verbazen dat de grote namen van de orgelcultuur op de programma’s prijken en dat Johann Sebastian Bach daarbij het meeste voorkomt.

Vrijdag 16 juli is het de beurt aan Peter van der Zwaag, hij speelt werken van onder andere Johannes Brahms, Felix Mendelssohn Bartholdy en Max Reger. Peter van der Zwaag be¬haalde op het SGO-concours in de St.-Jozefkathedraal in Groningen de eerste prijs. In 2009 behaalde Peter de tweede prijs op het Govert van Wijn Orgel¬concours in Maassluis.

Reden genoeg om met een zelf meegebrachte boterham te genieten van deze serie lunchpauzeconcerten en zo fris aan de laatste uurtjes van de werkweek te beginnen.

Naast de lunchpauzeconcerten is er deze zomer veel vaker de gelegenheid de orgels te horen. Op zaterdag 17 en 31 juli en 7,21 en 28 augustus is er vanaf 14.30 uur een demonstratie van het koororgel en het hoofdorgel. Deze klankdemonstratie duurt ongeveer 30 minuten per orgel. Bekende organisten bespelen dan de orgels en geven er uitleg bij.

De bouw van het hoofdorgel in de Martinikerk begon rond 1450. Bij de eerste bouwfase was de humanist Rudolf Agricola als adviseur betrokken. De ontwikkeling van het orgel kende haar hoogtepunt in de 18e eeuw nadat het achtereenvolgens door Arp Schnitger, diens zoon Franz Casper, en Albertus Hinsz was uitgebreid. Tijdens de restauratie van het orgel (voltooid in 1984) is de situatie van 1740 als uitgangspunt genomen. Met zijn 3500 pijpen en 53 registers is het hoofdorgel van de Martinikerk één van de grootste en in oorsprong oudste Noord-Europese barokorgels.

Het rugpositief van het koororgel is afkomstig uit een groter orgel gebouwd door Le Picard dat gereed kwam in 1744. Het koororgel is een fraai voorbeeld van Frans-Waalse orgelbouw uit de Louis XV periode, en uniek in het noorden van Nederland.

De Martinikerk is ieder jaar van Pasen tot en met 11 november open voor iedereen die eens letterlijk een kijkje wil nemen in het hart van de stad. Voor de echte nieuwsgierigen is er dan om 13.30 uur een rondleiding door de kerk en op woensdagen om 15.00 uur een rondleiding over de gewelven. In juni en september tot en met Open Monumentendag (11 september) is de kerk open op dinsdag tot en met zaterdag van 12.00 tot 17.00 uur. En in het hoogseizoen in juli en augustus op maandag tot en met zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur.

Om de kerk in stand te kunnen houden vragen wij € 1,- per persoon. De lunchpauzeconcerten, orgeldemonstraties en rondleidingen krijgen bezoekers voor deze prijs cadeau.