Een sfeerimpressie van het restaurant: warm licht, een open haard waar de gasten zich neervlijen, en niet te missen: de grote ketels waarin bier wordt gebrouwen. Want in Dokjard kun je naast goed eten ook genieten van zelfgebrouwen bieren.
Dokjard is gevestigd in een oud pakhuis aan de Noorderhaven, op de plek waar vroeger een scheepswerf zat. De naam van het restaurant is daarom extra toepasselijk: het is een samenvoeging van het Engelse woord dockyard (scheepswerf), en de naam van de eigenaresse: Jard van Dalen.
Van Dalen begon het restaurant in 2018. Haar opleiding volgde ze aan de hogere hotelschool. Ze werkte op meerdere plekken, waaronder voor een grote hotelketen. Maar toen ze tijdens haar afstuderen in een klein restaurantje werkte, dacht ze: “Hier ben ik voor gemaakt.” Ondertussen groeide haar belangstelling voor het brouwen van bier en het concept ‘brewpub’ (een brouwerij die tegelijkertijd een café is) sprak haar aan. “Maar ik wilde het concept omdraaien: ik wilde een restaurant waar toevallig ook bier wordt gebrouwen. Niet andersom.”
Zo gezegd, zo gedaan: het restaurant heeft meer te bieden dan ‘een bak nachos bij een zelfgebrouwen biertje’, vertelt Van Dalen. De menukaart staat vol met exquise gerechten en verrassende combinaties zoals flespompoen met kimchi, rettich, cacao en oesterzwam, of steak tartaar met een Groningse eierbal, maar dan van een kwartelei. Of als dessert: een brownie met gezouten karamel, gebrand amandelijs, vanillesaus en gebrande witte chocola.
“We blijven nuchter; we gaan niet opeens anders doen”
Al dat harde werk en die verrassende menukaart zijn dus beloond met een Bib Gourmand. Het is een onderscheiding voor restaurants met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. “We hadden nooit durven verwachten dat de Michelingids ons zou bekronen”, zegt Van Dalen. “We zijn er trots op. Het is een erkenning dat wat wij doen goed is. Maar we willen nuchter blijven, we gaan niet opeens iets anders doen.”
“Een Bib Gourmand is nooit iets waar we naartoe hebben gewerkt. Het was geen must. Maar we zijn heel blij dat we beloond zijn voor wat wij doen. Hoewel Dokjard populair was, stromen de reserveringen nu extra hard binnen. “Zelfs op doordeweekse dagen, die normaal toch iets rustiger zijn, zit het goed vol. Het is grappig om te zien dat mensen, ook buiten de horecawereld, er toch weet van hebben gekregen.”