Cultuur & Uitgaan

Bijenparadijs met insectenhotel en egelverblijf in Hoornse Meer

Groningen krijgt een uniek ‘Bijenhotel’ en een insecten- en egelverblijf. Dat komt inde wijk Hoornse Meer, nabij het Maartenshof. Veel mensen steken graag de handen uit de mouwen om iets moois tot stand te brengen. Maar iemand moet ermee beginnen. Vanuit dit idee heeft Alette de Groot contact gezocht met de gemeente om een bijenhotel in de wijk Hoornse Meer te realiseren.


Leestijd: 3 minuten

Er kwam toestemming en een geschikte locatie leek het groen vóór Maartenshof. Gelukkig bleek men daar in het verzorgingshuis net zo over te denken. De grond is echter van een woningcorporatie, maar ook die reageerde positief op het plan. Vertegenwoordigers van De Huismeesters kwamen zelfs een paar keer langs op de bouw om letterlijk een steentje bij te dragen.

De benodigdheden voor een bijenhotel zijn niet al te moeilijk te vinden. Je hebt vooral tuinafval nodig en een zonnige plek. Alette heeft het meeste hout en stenen opgehaald bij novoGras&zo en bij vanderWerf in Bedum, de hovenier van Maartenshof. Deze bedrijven leenden bovendien genereus hun tuingereedschap uit.
Maar ook buurtbewoners kwamen met een stronk, bosjes bamboe en riet, stenen, oude bloempotten en bijenplantjes.
Het waren gezellige dagen in de meivakantie. In het begin trok de rommel wel eens een verontruste bewoner aan, maar in de loop van de week kwamen er steeds meer nieuwsgierige mensen langs om te kijken waar deze georganiseerde chaos toe zou leiden.

De hotelgasten

We verwachten hier allerlei soorten bijen, hommels, en na de zomer is er winterslaapplaats voor een egel en insecten zoals vlinders en lieveheersbeestjes. De zuidkant is de voorkant, de aanvliegroute voor de bijen. Aan de achterkant is klimop, kamperfoelie en clematis geplant. Als dit dichtgroeit zullen er zeker vogeltjes in gaan zitten.
De omgekeerde bloempotten zijn voor aardhommels. In de kuil eronder ligt hooi, kleine takjes en droge blaadjes. Het moet goed droog blijven, want van schimmel gaan ze dood.
We hebben al verschillende soorten hommels gezien, hopelijk zullen ze hier een “staat” stichten.
Het hotel is niet aantrekkelijk voor andere insecten die in volken leven, zoals honingbijen en gewone wespen.

De kamers

Solitaire bijen leven alleen, dat wil zeggen dat ze elk voor zich een eigen nestje maken. Dat kan in holle stengels, in de grond, onder tegels, in holle gangetjes in hout. Ze leggen daar hun eitjes en plakken voor elk eitje een kamertje af, bijvoorbeeld met klei of leem (metselbijen) of een op maat ‘uitgeknipt’ blaadje (behangersbij). Ze maken propjes van nectar en stuifmeel uit bloemen en die leggen ze erbij in elk kamertje. Zo vindt de larve die uit het ei komt direct een lekker ontbijtje en kan daarna vol energie beginnen aan zijn nieuw bestaan.

Lastige beestjes met gele streepjes

Wespen zijn jagers, ze pakken muggen, vliegen, bladluizen en andere insecten. Pas later in het seizoen krijgen ze trek in suiker, en zullen ze het terras opzoeken en hinderlijk bij je limonade blijven hangen. Weglokken met zoetigheid werkt beter dan om je heen meppen, hoe raak ook af en toe.
Zweefvliegen kunnen niet steken. Ze worden wel eens verward met wespen omdat ze dezelfde kleuren en streeppatronen hebben. Dit heeft tot doel vijanden af te schrikken. Jammer als ze daardoor juist aan ons ten prooi vallen!
Bijen en hommels bezoeken alleen bloemen, als je ze niet stoort laten ze jou ook met rust.

Wat kunt u doen?

Wie wil kan helpen de tuin tot een succes te brengen door water te geven. De sleutel van de buitenkraan is verkrijgbaar bij de receptie en er staat een gieter bij het hotel.
De egel: deze komt vanzelf wel opdagen. Liever niet lokken, en in geen geval melk voeren, want dat is vaak fataal. Als u een bijenplantje over hebt (bloemen met veel nectar, zoals alle lipbloemigen) mag u het er gerust bij zetten. Laat de bijen verder vooral met rust, ze zullen u tegemoetkomen door u ook met rust te laten, en de bestuiving van de planten voor ons te verzorgen.