Cultuur & Uitgaan

Bijna miljoen bezoekers voor minder bekende, maar opmerkelijke Groninger musea

De kleinere Groningse musea hebben niets te klagen: ook in 2008 wisten 776.972 bezoekers de weg naar één van de vele erfgoedinstellingen in de provincie te vinden. Vooral de evenementen, die de musea organiseren, worden bijzonder gewaardeerd. Hoe is het de kleinere Groningse musea vergaan in 2008? Het Noordelijk Scheepvaartmuseum, Streekhistorisch Centrum in Stadskanaal, het voormalige stationskoffiehuis van Uithuizermeeden, Muzeeaquarium Delfzijl en Het Universiteitsmuseum Groningen trokken samen vele honderdduizenden bezoekers.


Leestijd: 3 minuten

‘Winterwelvaart was een groot succes’ vertelt Jan Wiebe van Veen van het Noordelijk Scheepvaartmuseum in Groningen. Van 19 tot en met 21 december lagen 25 schepen van de bruine vloot in de havens rond het museum. Op de schepen, die gratis toegankelijk waren, was een keur aan activiteiten zoals kunst, poëzie en literatuur, hapje en drankje, kerstmarkt, kinderactiviteiten en tentoonstellingen. Daarnaast heeft ook de tentoonstelling De Ploeg en de Wadden veel bezoek opgeleverd. ‘Deze tentoonstelling deed het zo goed omdat er nogal wat onbekend werk te zien was en omdat het was samengesteld door Han Steenbruggen, voormalig conservator van het Groninger Museum en Ploegkenner bij uitstek’.

Stadskanaal

Ook het Streekhistorisch Centrum in Stadskanaal heeft een goed jaar achter de rug. ‘Het groepsbezoek is toegenomen’ weet coördinator Helen Hofman. ‘Dat komt vooral door het educatieve project ‘Knoal’. Daardoor krijgen wij veel scholen op bezoek’. Het centrum signaleert verder een groei in de belangstelling voor het organiseren van familiedagen. ‘Mensen zijn op zoek naar hun roots en wij kunnen hen een arrangement aanbieden met bijvoorbeeld een lezing of een diapresentatie’.

Uithuizermeeden

In het voormalige stationskoffiehuis van Uithuizermeeden is de Oudheidkamer gevestigd. Het museum is sinds 2004 geopend en kent sindsdien een gestage groei. Coördinator Arjen Prins denkt dat de toenemende activiteiten in de nabijgelegen Eemshaven daar aan hebben bijgedragen. ‘We moeten het met name van mond-tot-mond reclame hebben. We merken dat bezoekers terugkomen vooral ook omdat wij overnachtingsmogelijkheden hebben’. Het museum is aangesloten bij Vrienden op de fiets en dat levert ook de nodige bezoekers op. Groepen kunnen op verzoek een arrangement bij de oudheidkamer afnemen.

Delfzijl

Noord-Groningen heeft nog een publiekstrekker van formaat: Muzeeaquarium Delfzijl. Ofschoon het museum uitsluitend door vrijwilligers wordt gerund, weet men jaarlijks ruim boven de 10.000 bezoekers te trekken. ‘We organiseren 4 à 5 wisseltentoonstellingen per jaar’ zegt coördinator Teije van der Linde. Om de bezoekers te blijven trekken zijn er de afgelopen jaren diverse verbeteringen toegepast. Zo heeft het museum twee nieuwe videoschermen: één met films over de historie van de scheepvaart en van Delfzijl en één met films over archeologie en geologie. ‘Wij bezorgen zelf flyers in heel Noord-Nederland en ook in het aangrenzende Duitse gebied, daardoor krijgen wij meer Duitse gasten’.

Universiteitsmuseum

Het Universiteitsmuseum Groningen heeft kunnen profiteren van de belangstelling in 2008 voor China. Directeur Rolf ter Sluis: ‘De tentoonstelling ‘Colours of China’ trok veel bezoekers. Wij leggen de lat voor de inrichting van tentoonstellingen steeds hoger. Deze tentoonstelling was op een bijzondere manier ingericht en dat roept discussie op’. Het museum wist zo’n 6.000 scholieren binnen te halen. De belangstelling van basisonderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs voor het museum neemt toe. ‘Dat komt omdat de lespakketten aansluiten bij de lesstof’. Vorig jaar werd de Aletta Jacobs Kamer geopend die niet alleen door jongeren wordt gewaardeerd.

De musea in Groningen werken steeds meer samen. Bij de manifestatie Verleden van Groningen (14 oktober – 12 december) waren acht erfgoedinstellingen betrokken en wisten met bijzondere presentaties en activiteiten veel mensen op de been te brengen. In dat jaar deden tevens diverse instellingen mee aan een samenwerkingsproject in het kader van het themajaar Jaar van het religieus erfgoed. De toegenomen belangstelling voor (de eigen) geschiedenis heeft ook in Groningen zijn vruchten afgeworpen.