Cultuur & Uitgaan

Buurtgenoten verkennen Geheugenbalkon

Tijdens Burendag, afgelopen zaterdag, konden buurtbewoners van het Geheugenbalkon kennismaken met het uitkijkpunt aan de Hereweg. Kunstpunt Groningen nodigde hen uit voor deze ontmoeting met de kersverse winnaar van de Groninger Architectuurprijs.


Leestijd: 1 minuut

Buurtgenoten verkennen Geheugenbalkon
Buurtgenoten verkennen Geheugenbalkon

Rondleiders van Aanpak Ring Zuid en Kunstpunt vertelden hen over de verhalen achter het kunstwerk en de werkzaamheden aan de zuidelijke ring, die vanaf het uitkijkpunt goed te volgen zijn. Na afloop kregen ze de gelegenheid de kunstroute Geheugentrip te lopen, die speciaal voor het kunstwerk is gemaakt.

Verleden, heden en toekomst verbonden

Het Geheugenbalkon biedt een uniek zicht op de bouwwerkzaamheden aan de zuidelijke ringweg. Het dertien meter hoge uitkijkpunt is gemaakt van oude delen van de ring en laat de bezoeker meekijken op de ontwikkeling van de nieuwe ringweg en het Zuiderplantsoen. Studio L A heeft zo verleden en toekomst van Groningen samengevat in één interactief kunstwerk. Het staat aan de Hereweg op de kruising met de Papiermolenlaan en is ontwikkeld in opdracht van Kunstpunt Groningen, in nauwe samenwerking met Combinatie Herepoort.

Kunstroute Geheugentrip

Met het Geheugenbalkon als startpunt heeft Kunstpunt Groningen een kunstroute ontwikkeld: Geheugentrip. De wandeltocht gaat door het zuiden van de stad, dat een rijke historie heeft en veel kunst bevat. Audiofragmenten brengen de route tot leven. Zo is onder andere een nieuw gedicht van stadsdichter Myron Hamming te horen, zijn de ontwerpers van Studio L A aan het woord en wordt ‘Sterren in het Bos’ herbeleefd met oude geluiden vanuit de muziekkoepel in het Sterrebos. De kunstroute is zowel met als zonder extra audiofragmenten te volgen.

Foto's: Siese Veenstra