Cultuur & Uitgaan

Capella Groningen: concerten in Groningen uit de tijd van Maria van Bourgondië

Zaterdag 14 en zondag 15 maart geeft Capella Groningen twee bijzondere concerten in de Der Aakerk in Groningen en de Petrus en Pauluskerk Loppersum uit de tijd van Maria van Bourgondië, de vijftiende eeuw.


Leestijd: 1 minuut

Capella Groningen: concerten in Groningen uit de tijd van Maria van Bourgondië
Capella Groningen: concerten in Groningen uit de tijd van Maria van Bourgondië

Dat we tegenwoordig het begrip Bourgondisch nog vanzelfsprekend gebruiken voor een luxe levensstijl is onder meer te danken aan Maria van Bourgondië (1457-1482). Hoewel ze door een tragisch ongeval maar 25 jaar oud werd, was zij een belangrijke spilfiguur voor het voortbestaan van de rijkdom in de Bourgondische gewesten, waar ook de Zuidelijke Nederlanden toe behoorden. Al sinds de 14e eeuw was het Bourgondische hof bekend om zijn grote hofkapel en rijke muziekleven. Daarom is het verbazend dat er nauwelijks muzikale handschriften te vinden zijn die direct in verband staan met de vroege Bourgondische hofkapel. Dit verandert rond de tijd van Maria van Bourgondië.

Capella Groningen wil haar op een bijzondere manier centraal stellen in dit concertprogramma, door motetten voor haar naamheilige te zingen uit de koorboeken van het Bourgondische hof. Daarbij put het koor uit de boeken die gemaakt zijn ten tijde van Maria van Bourgondië en haar twee kinderen, Filips de Schone en Margaretha van Oostenrijk.

Het programma biedt een keur aan motetten en delen van aan Maria gewijde miscomposities van drie generaties Vlaamse polyfonisten, van Dufay tot Josquin. Pierre de la Rue, hofcomponist ten tijde van Filips en Margaretha, heeft een belangrijke plaats in het programma. Enkele chansons van Antoine Busnois, de belangrijkste hofcomponist van Maria van Bourgondië, worden uitgevoerd door drie blokfluitisten.

Omdat de notatie van muziek indertijd zo vervlochten was met grafische en beeldende kunst en omdat de handschriften waaruit de muziek afkomstig is kunstwerken op zich zijn, zal het koor ook de originele bronnen een prominente plaats in het concert geven. Afbeeldingen van de handschriften zullen zichtbaar zijn voor het publiek.

Zaterdag 14 maart 2020 (in het koor van de) Der Aakerk Groningen, 20.15 uur
Zondag 15 maart 2020 Petrus en Pauluskerk Loppersum, 15.00 uur
Het concert duurt ongeveer een uur, zonder pauze.

Kaartreservering: reserveringen@capellagroningen.nl of 0503095698.

www.capellagroningen.nl