Cultuur & Uitgaan

Componistenfestival in Groningen: Americans

Americans is de titel van het festival dat het Noord Nederlands Orkest, stichting Prime en De Oosterpoort in oktober en november van dit jaar organiseren. De drie Amerikaanse hoofdrolspelers – Laurie Anderson, Michael Gordon en Alvin Curran – komen voor het jaarlijkse componistenfestival naar Groningen.


Leestijd: 1 minuut

Multimediakunstenares Laurie Anderson is op het festival de speciale gast van het Noord Nederlands Orkest. Anderson treedt op 31 oktober in het concertprogramma van het NNO op als soliste in Pärts Fratres for strings and percussion en in haar eigen werk Amelia Earhart. Deze compositie is een hommage aan de luchtvaartpionier Amelia Earhart, die tijdens haar vlucht om de wereld met navigator Fred Noona, spoorloos verdween.

Daarnaast beleeft Laurie Andersons meest recente project Homeland haar Nederlandse première in Groningen op 1 november. Homeland bestaat uit een serie van liederen en verhalen en schildert een poëtisch en politiek portret van de hedendaagse Amerikaanse cultuur.

Deze concerten vormen de afsluiting van een week vol concerten, waarin de Amerikaanse componisten Alvin Curran en Michael Gordon middels een opera, installaties, concerten en films worden geportretteerd. Het festival begint met het spectaculaire pianoprogramma ‘Inner City’ dat zich afspeelt in de binnenstad van Groningen.