Het WK Snert- en het WK Stamppotkoken wordt die dag georganiseerd door de Stichting OudHollandse Gerechten Groningen. Het evenement is in de keukens van het Alfa-college Kluiverboom, Kluiverboom 3 in Groningen.
De Stichting Oud Hollandse Gerechten Groningen kan het evenement organiseren dankzij de steun van een hoofdsponsor, de firma Greydanus uit Heerenveen, en is daar zeer blij mee, aldus voorzitter Henk van der Velde. De 30ste editie zit helemaal vol qua deelnemers, in leeftijd variërend van tien tot tachtig jaar.
De deelnemers gaan met hun eigen recept voor snert en met eigen recept voor stamppot ter plekke aan de slag. Alleen bouillon mag thuis worden getrokken. En de volle erwten moeten de nacht ervoor wellen.
Bezoekers zijn welkom om vanaf de groene tribune toe te kijken hoe de deelnemers hun gerechten bereiden. Rond 12.00 en 16.00 uur kan men proeven van de verschillende creaties.
De deelnemers zullen gaan strijden om de zilveren snertslaif en de zilveren opscheplepel. Een deskundige jury zal op verschillende onderdelen punten geven aan de deelnemers, zoals smaak – geur – kleur – ingrediënten – hygiëne –tijd – bereiding – presentatie en originaliteit.
De jury bestaat dit jaar uit de volgende personen:
Flang Cupido, voorzitter van de jury. Komt van Terschelling. 3x Wereldkampioen Snertkoken. Oprichter van kookstudio Flang in de pan, wildplukker, medeoprichter van de zilte groentetuin, voorzitter van de Willem club Terschelling en eigenaar van B&B De Postoari.
Johan Klein Gebbink uit Doorwerth, voorheen keukenmanager bij een groot hotelbedrijf, die trainingskampen verzorgden voor diverse nationale en internationale voetbalclubs. Jarenlang chefkok van het Nederlands Voetbal Elftal geweest, zoals in 2014 bij het WK Voetbal in Brazilië. Met pensioen, doet de leuke dingen in het leven.
Siegfried Niemeyer uit Osnabruck Duitsland. In 2010 en 2011 (werd hij 3de) heeft Siegfried meegedaan als deelnemer. Gepensioneerd leraar.
John Spruit uit Vriezenveen. Oud Wereldkampioen Stamppotkoken 2018, is Executive Chef Eurest Services en Interim Chef Meat John.
Dick Noteboom uit Heerenveen, algemeen manager Greydanus.