Cultuur & Uitgaan

'Dichters in de Prinsentuin' in Groningen in andere vorm: luisteren via app

De organisatie van het Groningse zomer-poeziefestivalDichters in de Prinsentuin’ heeft besloten dit jaar een nieuwe vorm voor het festival te gebruiken. Eén van de middelen is het inzetten van een app, waarmee iedereen overal de gedichten kan beluisteren


Leestijd: 2 minuten

'Dichters in de Prinsentuin' in Groningen in andere vorm: luisteren via app
'Dichters in de Prinsentuin' in Groningen in andere vorm: luisteren via app

Dichters in de Prinsentuin is normaliter het festival waar je zittend in het gras kunt genieten van gedichten. Toen dat door de coronacrisis niet zoals gepland kon doorgaan, is gezocht naar een alternatieve opzet van het festival. Inmiddels is die alternatieve invulling bekend.

Zo zal er een Festival op Papier verschijnen als special bij De Groene Amsterdammer en wordt het via de app VERS mogelijk om gedichten te beluisteren in de Prinsentuin en de Groninger Ommelanden, zodat publiek een eigen festival en poëzieroutes samen kan stellen. Daarnaast biedt een Festival in een Doos allerlei poëzieverrassingen voor een poëziefestival thuis. Vrijwel alle dichters uit de oorspronkelijke opzet, meer dan 60,  leveren een bijdrage.

Hoewel het een tegenvaller was dat gemaakte plannen in het water vielen, ziet de organisatie ook kansen. Programmacoördinator Correen Dekker: “De noodzaak alternatieven te onderzoeken daagt uit om te experimenteren, grenzen te verleggen, onze netwerken volop in te zetten. We hadden ons doelen gesteld, die wilden we nakomen. Dankzij de coulante opstellingen van onze financiers kunnen we dat ook. Zo zetten we lijnen uit, ook voor de toekomst ná deze crisis.”

Het festivalthema is dit jaar, dat onder meer over grenzen verleggen gaat, is DE MENS, DE MENIGTE.

Dit thema is geleend uit een citaat van de Tjechische schrijver Karel Çapek, waarin de mens wordt neergezet als iemand die uit verschillende personen bestaat en zo eigenlijk een menigte met zich meedraagt. Telkens laat de mens zich van een andere kant van zichzelf zien, een andere gedaante.

Dat past bij de maatschappij waarin men zich online op verschillende manieren presenteert en zich in verschillende sociale ‘bubbels’ bevindt, aldus de organisatie. Met dit thema wordt onderzocht hoe smaak werkt, en kuddegedrag, en wat er gebeurt als je grenzen doorbreekt en de bubbel doorbreekt. DE MENS, DE MENIGTE werd al vóór de coronamaatregelen bedacht, maar is in tijden waarin men veelal beperkt is tot online contact als thema actueler dan ooit.

Het festivalgevoel wil de organisatie vasthouden door de activiteiten zoveel mogelijk te starten in het oorspronkelijke festivalweekend, 10 t/m 12 juli 2020. Rondom het hart van het alternatieve festial, het festivalmagazine, de app waarmee gedichten kunnen worden beluisterd op knooppunten van het fietsknooppuntennetwerk en het “Festival in een doos”, zullen nog allerlei (online)activiteiten georganiseerd worden.

Archieffoto: AnniePostma