Cultuur & Uitgaan

Die Schöpfung van Haydn 18 oktober Oosterpoort door de Nederlandse Bachvereniging

In oktober 2008 toert De Nederlandse Bachvereniging door het land met Joseph Haydns DieSchöpfung en doet hiermee ook Groningen aan op zaterdag 18 oktober. Het is al langere tijd de wens van de dirigent Jos van Veldhoven om dit meesterwerk met het oudste barokensemble van Nederland uit te voeren. Aan de start van zijn25ste seizoen als artistiek leider komt deze wens uit.


Leestijd: 2 minuten

Jos van Veldhoven over de partituur van Die Schöpfung: "Het is zo’n ongelooflijk rijke en
gedetailleerde partituur, je kunt er als dirigent op een bijna verliefde manier naar kijken. Het is zonder meer een van de allermooiste partituren uit de achttiende eeuw die ik ken, samen met de Hohe Messe van Bach. Die Schöpfung staat op het grensvlak van de achttiende ennegentiende eeuw. Het oratorium werd in 1798 voltooid. Het sluit een tijdperk af én het is een poort naar een nieuwe tijd.


Er zitten nog net als bij Bach recitatieven, aria’s en koren in. Het voelt echt als de afsluiting van een periode, en het is mooi dat we dat als Bachvereniging een keer kunnen doen, muziek op de grens van ons ‘leefgebied’." De eerste uitvoering op 17 maart 1799 was een immens succes. Er zijn veel documenten uit die tijd die spreken over een geweldige drukte voor het theater, waar om zeven uur het concert zou beginnen. Het publiek vocht om de plaatsen, de recette was een record. Er was na afloop langdurig en tumultueus applaus en geroep: "Lang leve papa Haydn" en "Lang leve de muziek" en ook uit de keizerlijke loge klonk een "Bravo".

Terwijl Haydns populariteit vanaf het begin van de negentiende eeuw – bij de opkomst van de Romantiek – snel afnam en zelfs zijn grote Londense symfonieën geen begrip meer vonden, heeft Die Schöpfung altijd standgehouden op het repertoire. En ook na de Haydnrevival vanaf de jaren zeventig van de vorige eeuw schittert het werk nog steeds in volle glorie. In 1983 trad Jos van Veldhoven aan als artistiek leider van De Nederlandse Bachvereniging. Het was de start van een artistieke bloeiperiode die tot op de dag van vandaag voortduurt.

Zijn leiderschap kenmerkt zich door authentieke beleving, emotie en kwaliteit. In deze functie dirigeert hij regelmatig uitvoeringen in binnen- en buitenland van de grote werken van Johann Sebastian Bach en diens voorgangers en tijdgenoten. Tot de recente hoogtepunten behoren een tournee door de Verenigde Staten, Duitsland en Oostenrijk met de Hohe Messe van Johann Sebastian Bach – tevens uitgebracht op cd -, een tournee door Spanje met cantates en motetten van onder meer Bach en Buxtehude en een tournee door Japan met Bachs Johannespassion.

Bovendien voerde Van Veldhoven in de afgelopen 25 jaar een enorme hoeveelheid avontuurlijk repertoire uit waaronder vele premières van Nederlandse, Duitse en Italiaanse muziek uit de zeventiende en achttiende eeuw.

zaterdag 18 oktober, 20.15 uur
De Oosterpoort, Grote Zaal
De Nederlandse Bachvereniging – Die Schöpfung / J. Haydn
1e rang ? 27,50 / 2e rang ? 25,- / jongeren t/m 25 jaar ? 7,50

Voorafgaand aan het concert is er een inleiding om 19.00 in de Bovenzaal van De Oosterpoort

Kaartverkoop via www.de-oosterpoort.nl en kassa De Oosterpoort, tel. 050 3680368