De Aduarders hebben met veel inzet en plezier hun kloosterdorp op de kaart gezet. Met een prachtig dorpsfeest in middeleeuwse sferen waar vele inwoners, verenigingen, ondernemers, organisaties, de school en het kloostermuseum de afgelopen drie(!) maanden hard aan hebben gewerkt. In een mum van tijd (ont)stond er een groots dorpsfeest. Voorafgaand aan dit feest was er een fantastische kloostertocht georganiseerd door de Wandelstichting Aduard van Groningen naar Aduard. Rond 11.00 uur vertrokken bijna 200 wandelaars van het Martinkerkhof via Leegkerk, Den Horn naar Aduard waar ze onderweg werden getrakteerd op zang, muziek en theater. In Aduard werden ze op feestelijke wijze ontvangen door ‘monniken’ en inwoners en beloond met een flesje wijwater van ‘de bisschop van Cremona’ voor hun prestatie.
Het Kaakheem en de Hofstraat waren door de Aduarders omgetoverd tot een prachtig middeleeuws decor met een markt vol eigengemaakte en streekproducten en een openlucht herberg. Jong en oud hadden zich gehuld in middeleeuwse kleding waardoor de sfeer van 800 jaar terug werd opgeroepen.
Aduard 3D
De aanleiding voor dit prachtige evenement was de lancering van de Aduard 3D app en onthulling van de kunstwerken op de interactieve wandelroute door het dorp. Met de 3D app komt het klooster virtueel tot leven. Een landelijke primeur op het gebied van augmented reality. Wethouder Fred Stol en gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk lanceerden zaterdag de 3D app en liepen vervolgens met tablet de route door het dorp. De gedeputeerde was enthousiast en blij dat ze deze tijdreis in Aduard mocht maken. Ze vindt het Wonder van Aduard het bezoeken meer dan waard.
Verbinding
Wethouder Fred Stol:” De Aduarders hebben er een prachtig feest van gemaakt. Ze hebben zich zaterdag als kloosterdorp op de kaart gezet. Op deze dag en ook de maanden daarvoor is er een grote verbinding ontstaan. De verbinding van het heden met het verleden via de Aduard 3D app. De verbinding van verschillende leefwerelden: historici, ict-ers, kunstenaars, vormgevers, bestuurders en projectleider. Tot slot de sociale verbinding van inwoners, ondernemers, verenigingen en allen die mee hebben gewerkt aan het dorpsfeest. Voor de verbinding in de toekomst kan deze feestelijke dag een opmaat zijn voor de viering van het 825-jarig bestaan van het kloosterdorp Aduard over twee jaar. Ik heb er alle vertrouwen in dat de Aduarders dan net zo’n groots feest kunnen organiseren. Het grote succes van zaterdag verdient navolging. Ik bedank iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan dit wondermooie dorpsevenement! Kijk voor een prachtig foto- en filmverslag van deze dag vooral op defacebookpagina van : www.kloostermuseumaduard.nl. De beelden zeggen genoeg!”
Project
Het project het Nieuwe Wonder van Aduard is een initiatief van de gemeente Zuidhorn en is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van de Regio Groningen-Assen, provincie Groningen en het Europees Landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling (ELFPO). Het project draagt bij aan een versterking van de toeristisch recreatieve structuur van het dorp. Het klooster biedt voldoende mogelijkheden om meer bezoekers naar Aduard te trekken. Dit vertaalt zich in een sociaal-economische impuls voor het dorp.