Eind negentiende eeuw deed het Groninger Museum voor het eerst een beroep
op de Vereniging Rembrandt. In 1892 werd een portret van de hand van de zeventiende-eeuwse Groninger schilder Hermannus Collenius gekocht.
Tot ver na de Tweede Wereldoorlog hadden de meeste aankopen die door het museum werden gedaan en waarvoor steun werd ingeroepen van de Vereniging Rembrandt, betrekking op de Groninger kunstgeschiedenis. Behalve schilderijen van Groninger meesters als Collenius en J.J. de Stomme, betrof het enkele belangrijke stukken zilver uit de zeventiende en achttiende eeuw. Daarnaast werd ook de collectie Aziatica versterkt met porselein, lakwerk en wandkleden.
De eerste moderne kunst die het museum structureel ging verzamelen was de expressionistische schilderkunst van De Ploeg. Tijdens en na het directeurschap van Frans Haks (1978-1995) werd voor het eerst ook internationale hedendaagse kunst met steun van de Vereniging Rembrandt gekocht, waaronder een kunstwerk in de vorm van een spiegel van Jeff Koons, zilveren theeserviezen van Alessi, een groot wandkleed van Robert Kushner en tekeningen van Andy Warhol. Al deze werken worden op Mendini 1 getoond.
Cultuur & Uitgaan
Expositie Groninger Museum: Van Collenius tot Koons
In het Groninger Museum is van 22 november tot 12 april volgend jaar de expositie ‘Van Collenius tot Koons’ te bekijken. De expositie toont naganoeg alle werken die met steun van de Vereniging Rembrandt, die dit jaar125 jaar bestaat, zijn verkregen.
Leestijd: 1 minuut