Cultuur & Uitgaan

Partnerbijdrage

Festival Hongerige Wolf: knus, lieflijk én vernieuwend

Het dorpje Hongerige Wolf, een piepklein gehucht in de gemeente Oldambt, is het weekend van 14 tot en met 16 juli het decor van het gelijknamige festival. Een festival dat zijn gelijke niet kent: intiem, knus, lieflijk én vernieuwend. Met meer dan honderd voorstellingen, optredens, kleine concertjes en mini-excursies wordt Hongerige Wolf, terecht, ook wel ‘kleintje Oerol’ genoemd.


Leestijd: 2 minuten

Foto | Jan Lenting
Foto | Jan Lenting

Het hart van het festival is traditiegetrouw het Schapenveld, dat middenin het dorp ligt. Maar ook de rest van het dorpje – en dan vooral: de velden en bosjes eromheen – doet dienst als decor en podium, zo vertelt Anna van Houwelingen, artistiek leider van het festival. Zo zijn er theatervoorstellingen of intieme zangoptredens in de tuinen van bewoners, een buitenbios en expositie en voorstellingen in het kleine Ambonezenbosje en kun je genieten van dans in de Dorpsstraat.

Nieuw dit jaar is het ‘Letterveld’. Zoals de naam al doet vermoeden, gebeurt hier van alles op het gebied van taal, taalkunst en poëzie. “Er zijn optredens van stadsdichters, bezoekers kunnen leren dichten in het plat Gronings of meedoen aan een Poëzie Karaoke”, geeft Van Houwelingen als voorbeelden. Verder zijn er optredens van onder andere Proces-Verbaal en ruim twintig schrijvers en kunstenaars.

Ook nieuw dit jaar is het podium de ‘Tuin van Jan Vogel’. Deze tuin van één van de bekendste bewoners van het dorp is al jaren een favoriete plek voor bezoekers van het festival. Geen wonder ook, want al zittend op een strobaal kun je in deze prachtige tuin, met een wijds uitzicht over de omgeving, genieten van kleine ‘luisterconcertjes’. Concertjes van musici uit alle genres, die op hun eigen wijze muzikale invulling geven op hun visie op de wereld. Met namen als Roos Blufpand, Lotte Walda, Ciao Lucifer, St. Solaire en nog veel meer.

Niet helemaal nieuw, maar wél terug van weggeweest is het nachtprogramma. Ofwel: er kan weer als vanouds uitbundig gedanst worden. Dat kan op de ‘Betonplaat’, middenin het veld, en met een beetje mazzel onder een strakke sterrenhemel. Vrijdag is er Death Proof Disco, zaterdag spelen danscollectief DansBlok, het Amsterdamse duo CUT_ en het Groningse Electropoëzie. En heb je zondag nog voeten over? Dan word je dan beloond met lekkere plaatjes.

Foto | Jan Lenting

Kinderdorp

Hongerige Wolf is echt een festival voor alle leeftijden, benadrukt de artistiek leider. Het hele festivalweekend is er in het Kinderdorp (Schapenveld) van alles te doen voor de welpjes onder de bezoekers. Knutselen, workshops, voorstellingen en meer. De dag kan worden afgesloten met een welpenvuurtje met marshmallows en na een ontspannen welpenyogalesje op de familiecamping rollen de kinderen zo hun tentje in. Buiten het dorp is overigens de officiële festivalcamping.

Wat het festival ook bijzonder maakt is de samenwerking met de bewoners, voegt Van Houwelingen toe. “Niet alleen lenen ze hun tuin of veld uit voor voorstellingen, ook verkopen ze allerlei zelfgemaakte producten, is er een kwelderwandeling, een kiekendiefexcursie en kun je bij de molen zien hoe het graan gemalen wordt.”

www.festivalhongerigewolf.nl