Cultuur & Uitgaan

Filmportretten van Groningers in coronatijd

Onder de noemer 'Groningen op Anderhalf' is een serie portretten gemaakt over de impact van het coronavirus op het leven van inwoners in Groningen. De portretten zijn gemaakt door filmmaker Sarah Stiles voor Stichting Hogeland in Beeld.


Leestijd: 1 minuut

Filmportretten van Groningers in coronatijd
Filmportretten van Groningers in coronatijd

Het eerste portret in de serie begint bij Sytze en Famke Greidanus, eigenaren van 'Restaurant De Oude Sluis' in Zoutkamp. De impact is groot als ze op 15 maart tijdens een persconferentie van het kabinet horen dat alle restaurants vanaf 18 uur hun deuren moeten sluiten. De dag voordat ze eindelijk weer open mogen, vertellen zij over de uitdagingen die ze hebben gehad en hoe ze met de anderhalve meter regels leren omgaan.

In 'Quarantaine en Openluchtmuseum Het Hoogeland' vertelt Stijn van Genuchten over de consequenties van de lange lockdown voor zowel het museum als de vrijwilligers. De maatregelen vanwege de aanhoudende coronacrisis zijn net zoals bij andere musea een uitdaging, ook voor bezoekers. De film begint bij een zogenaamd ‘TBC-huisje’, een soort mini-sanatorium voor in je eigen tuin waar mensen vroeger in quarantaine konden gaan. Honderd jaar later zijn de parallellen en de kwetsbaarheid van onze samenleving duidelijk te voelen.

En in 'Wennen en aanpassen in Coronatijd' is Cobi van den Nouweland aan het woord, 85 jaar en bewoonster in Houwerzijl. Haar iPad is haar ‘lifeline’ met de buitenwereld, boodschappen gaat totaal anders, en hoewel ze geen zorgen om zichzelf maakt, is ze wel bezorgd over de gevolgen van zowel het coronavirus als de gevolgen van de maatregelen voor anderen om haar heen. Hoe ziet zij de toekomst?

De filmportretten zijn te zien via de website van Hogeland in Beeld.