Cultuur & Uitgaan

Fototentoonstelling Oekraïense fotografie in Akerk

Vanaf 10 september tot en met 4 december kun je in de Akerk werken van Oekraïense fotografen zien. Werken van bekende en minder bekende fotografen en van jonge talenten tot aan kunstenaars uit het canon van de Oekraïense fotografie kun je dan bekijken.


Leestijd: 1 minuut

Fototentoonstelling Oekraïense fotografie in Akerk
Fototentoonstelling Oekraïense fotografie in Akerk

Tijdens de expositie zal er werk te zien zijn van: Paraska Plytka-Horytsvit, Valeriy Miloserdov, Oleksandr Suprun, Evgeniy Pavlov, Rita Ostrovskaya, Maxim Dondyuk, Sasha Kurmaz, Elena Subach, Andriy Lomakin, Kirill Golovchenko, Mikhail Palinchak, Dmytro Kozatsky, Alexander Chekmenev, Victor & Sergey Kochetov, Vladyslav Krasnoschock, Oksana Parafeniuk, Mila Teshaieva, Viacheslav Poliakov, Mykola Ridnyj, Lisa Bukreieva, Mstyslav Chernov, Dmytro Kozatskyi en meer. 

Hun werken zijn vanaf 10 september te bekijken in de Akerk in Groningen. Deze avond zal er tijdens de Groninger Museumnacht een bijzonder programma zijn met optredens van de Oekraïense pianiste Maryna Taldykina, multi-talent Setareh Nafisi en DJ Lowpro. 

Oekraïne: het pad naar vrijheid

Oekraïense fotografie is nog nauwelijks bekend buiten het eigen land. Dit is op internationaal vlak de eerste aanzet tot een anthologie van Oekraïense fotografie. De tentoonstelling wordt samengesteld door Kateryna Radchenko, curator van het Oekraïense festival Odessa Photo Days, samen met Noorderlicht hoofdcurator Wim Melis. 

Van het opgelegde juk van de Sovjet-Unie, tot de oorlog van nu die elke fotograaf in Oekraïne tot oorlogsfotograaf heeft gemaakt, maken Oekraïense fotografen in deze tentoonstelling pijnlijk duidelijk hoe kunst tegelijkertijd autonoom is en een spiegel van de turbulente samenleving waarin zij tot stand komt.

Het politieke klimaat in Oekraïne is altijd beladen geweest en dat zien we terug in het werk van haar kunstenaars. In de tentoonstelling zal dan ook tevens werk te zien zijn dat reflecteert op de huidige oorlog die ons in het Westen compleet overviel.

Alexander Chekmenev – Passport (1994)
Alexander Chekmenev – Passport (1994)

Foto boven: Viktor and Sergiy Kochetov – “Cadets in Winter Near The Pioneer Stadium”, (1989)