Donderdag 21 juli vertelt Delano in de Noorderlicht Fotogalerie over zijn ervaringen als fotograaf. Aan de hand van beelden uit zijn diverse projecten licht hij zijn manier van werken toe. Is fotograferen in Fukushima anders dan in Hoogezand-Sappemeer? Hoe kiest hij als fotograaf uit alle mogelijke onderwerpen, invalshoeken en beelden? Hoe vertelt hij een complex verhaal in een serie van soms maar 20 beelden? Marieke van der Velden, projectcoördinator van The Sweet and Sour Story of Sugar, zal het project introduceren en uitleg geven over de achtergrond van de foto-opdrachten in Suriname en Nederland.
Over de fotograaf
James Whitlow Delano (VS, 1960) is zelf goed bekend met de essentie van migratie. Geboren als Amerikaans staatsburger woont hij al 17 jaar in Azië, standplaats Tokyo. Hij maakt overal ter wereld poëtische reportages waarvoor hij verschillende internationale fotografieprijzen heeft ontvangen. Zijn werk is opgenomen in meerdere fotomanifestaties van Noorderlicht. In zijn werk schuwt hij het gevaar niet; in het voorjaar van 2011 fotografeerde Delano in de no-go-zone rondom de Japanse kerncentrale in Fukushima.
Van Suriname naar Hoogezand-Sappemeer
In Suriname is anno 2011 geen suikerindustrie meer te vinden. In de jaren tachtig sloot de suikerfabriek van Mariënburg haar deuren. Noorderlicht heeft Delano gevraagd om in Suriname de migratiegeschiedenis die met de suikerindustrie verbonden is, vast te leggen. Delano fotografeert verschillende gemeenschappen van voormalig suikerwerkers die na het ineenstorten van de industrie in de plantagegebieden zijn blijven wonen. In Nederland volgt hij het spoor van de arbeidsmigratie naar Hoogezand-Sappemeer. Hij fotografeert daar de Javaans-Surinaamse gemeenschap die vanaf de jaren zeventig een nieuw bestaan in Oost-Groningen heeft opgebouwd.
The Sweet and Sour Story of Sugar
Zes internationale fotografen van formaat werken in opdracht van Noorderlicht in Nederland, Suriname, Indonesië en Brazilië aan fotoreportages over de productie, consumptie en handel in suiker. Het proces van economische globalisering wordt bezien vanuit het perspectief van één product: suiker. The Sweet and Sour Story of Sugar wordt mede mogelijk gemaakt door SNS REAAL Fonds en de Mondriaan Foundation.
Informatie
Datum: donderdag 21 juli / Tijd: 20.00 – 22.00 uur
Plaats: Noorderlicht Fotogalerie: Akerkhof 12 / Groningen
Tel: 050 318 22 27 / Email: info@noorderlicht.com