De stad Groningen stond 28 augustus in het teken van ‘350 jaar Groningens Ontzet’. Omdat de GCC de binnenstad die dag graag extra feestelijk aangekleed zag, werd er rondom het event een speciale etalagewedstrijd georganiseerd.
Aan de wedstrijd deden uiteindelijk zo’n 130 winkeliers mee. Hun etalages werden afgelopen week bezocht door kleine groepjes juryleden. Ze letten daarbij onder andere op originaliteit, historische elementen en de manier waarop de link tussen het eigen product en ‘350 jaar Groningens Ontzet’ werd gelegd.
Hans Koopal Haarwerken kwam als grote winnaar uit de bus. Omdat eigenaresse Layla Koopal van haar welverdiende vakantie aan het genieten was, werd de prijs in ontvangst genomen door medewerkster Gerda Huls.
“De kogels vliegen je om de oren”, grapte voorzitter Bos tijdens het uitreiken van de prijs. Hij doelde daarbij op de originele ‘stainen keugel’ van Bommen Berend, die is opgegraven in de Selwerderdwarsstraat en nu een plekje in de etalage heeft. De winkel kreeg het ding in bruikleen van de eigenaar van de kogel, die toevallig langsfietste. De historische vondst blijkt een behoorlijke publiekstrekker. “Regelmatig staan mensen even stil om te kijken”, vertelt Gerda. Een welverdiende beloning voor de uren en uren werk die in de historische etalage zitten. Voor de overige oude attributen, zoals historische kostuums is etaleuse Antoinette Koopal de zolder opgedoken. “Als je van etaleren houdt, gooi je nooit wat weg”, weet Gerda. Leuk detail: de ‘lont’ van de nepbom is gemaakt van het omhulsel van een krulspeld.
Bij LiAtelier aan de Vismarkt werd de tweede prijs uitgereikt aan Emil ter Veld, die samen met zijn vrouw Hilde Bolks eigenaar is van de juwelier. Ook hier echte kogels in de etalage. De musketkogels zijn jaren geleden al opgegraven in de tuin van de moeder van een collega, vertelt Emil. De kleinere kogeltjes kreeg hij te leen van een klant, die ze in de jaren zestig opdiepte. Toch, dé blikvangers in de etalage zijn misschien wel de ‘Bulletrings’: ringen met een echte musketkogel uit 1672. De goudsmid maakte de ringen eerder in opdracht van de eigenaren van brouwerij Martinus. Ook zo’n opvallend element is de enorme houten paardenkop, die nu doorgaat als het paard van Carl von Rabenhaupt. Wie de etalage nog met eigen ogen wil aanschouwen, moet snel zijn: na het weekend gaat Emil met een nieuwe etalage aan de slag!
Ook kaashandel Van der Leij in de Oosterstraat sleepte de tweede prijs, en daarmee een waardecheque van 250 euro, in de wacht. De etalage van de kaaswinkel bleek afgelopen weken vooral in trek bij de jongste bezoekertjes van de binnenstad. De reden zijn zonder meer de Lego- en Playmobil-poppetjes die de stad Groningen – opgebouwd uit oude, houten kaasvaten – verdedigen én aanvallen. Eigenaar Peter van de Velde knutselde eigenhandig ook nog even een kanon in elkaar en grote, ronde Edammer kazen toverde hij met een lik verf om tot zwarte kogels. Van oude baksteen zette hij een stadsmuur in elkaar. “Van mij mogen dit soort wedstrijden wel vaker”, zegt de kersverse winnaar, “zeker als er zoveel ondernemers meedoen.”
Van de Velde was eigenlijk net van plan de etalage weer onderhanden te nemen, maar nu hij een prijs heeft gewonnen, wacht hij daar nog maar een paar dagen mee.
Ook een tweede prijs voor Happy Walker. De prijs werd in ontvangst genomen door de verraste eigenaar Chris Prenger. Prenger heeft zich bij het inrichten van zijn winnende etalage vooral laten inspireren door de bijzondere geschiedenis van het pand, op de hoek van de Steentilstraat. In het pand uit 1933 zat namelijk vroeger kruidenierszaak De Gruyter gevestigd. In de loop der jaren heeft de eigenaar een behoorlijke verzameling De Gruyter-rekwisieten verzameld, waarvan een deel nu voor het winkelend publiek te zien is. Prenger wijst als voorbeeld op een oude advertentie van De Gruyter. “Met een prijs waarbij klanten een reis naar New York konden winnen.”
Fotografie: Jan Buwalda