Groningen is een studentenstad en ook voor de studenten is het belangrijk om gezond te eten. De studenten raken steeds meer geïnteresseerd in gezond koken en Studentenkok speelt hier op in. Tijdens de wedstrijd worden streekproducten en gezond eten onder de aandacht gebracht.
Het thema van Hoofdstad van de Smaak is eenvoud is goud, dit betekent dat de gerechten die de studenten inzenden op een makkelijke manier te bereiden moeten zijn. Dit thema verwacht de jury, bestaande uit sterrenkok Dick Soek, streekproducten expert Elles Bulder en projectleider Rianne Kagchelland van Marketing Groningen, ook van de inzendingen van de studenten. Elk gerecht moet minimaal één streekproduct en een seizoens- of Fair Trade product bevatten. Onder de inschrijvingen worden 10 culinaire pakketten verloot.
De wedstrijd is opgebouwd uit een halve finale en finale. De jury selecteert van de ingezonden gerechten de beste acht. Op 24 mei vindt de halve finale plaats bij de studenten thuis en op 7 juni is de op de Vismarkt. Voor meer informatie over de wedstrijd, voor inschrijvingen of voor informatie over de te gebruiken producten zie www.hoofdstadvandesmaak.nl.