Cultuur & Uitgaan

Groninger binnenstad nieuw festival rijker: tweedaags bierfestival in april Martinikerk

Bierliefhebbers uit het hele land worden in april in Groningen verwacht. In de Martinikerk gaat dat een festival van start waar men de meest bijzonder bieren kan tappen en proeven. Er worden meer dan vierduizend mensen verwacht.


Leestijd: 2 minuten

Vrijdag 13 en zaterdag 14 april vindt voor de tweede keer het Bierfestival Groningen in de Martinikerk plaats. Na een succesvolle eerste editie van deze grote proeverij in april vorig jaar, is er dit jaar voor gekozen om het festival uit te breiden naar 2 dagen. Dit jaar wordt niet alleen de Nederlandse bierwereld verwacht, maar ook Europese partijen zijn vertegenwoordigd.

Het festival in de Martinikerk trekt naar verwachting ruim 4000 bezoekers en biedt hen, naast meer dan 125 tapbieren, ook diverse activiteiten aan. Zo vinden er een brouwwedstrijd en verschillende masterclasses plaats.

De kerk wordt omgetoverd tot een ‘bierdorp’, waarin overal nieuwe en bijzondere smaken te ontdekken zijn. Naast het proeven van de speciaalbieren worden er informatieve masterclasses georganiseerd. Susanne Hecht, sommelier bij Schneider Weisse, geeft een masterclass over Weisse bieren en de Beierse brouwcultuur. Peter van der Arend (bieroloog) verzorgt tijdens alle sessies proeverijen waarin 6 bieren worden toegelicht en geproefd. Derek Walsh (bierkenner, -brouwer, -schrijver, -keurmeester en -liefhebber) vertelt in een indrukwekkende masterclass over speciaalbiertrends en de ontwikkelingen van Nederlandse brouwers. Dit jaar hebben ook brouwerijen de mogelijkheid gekregen om een masterclass te organiseren. Op zaterdagmiddag organiseert Brouwerij Rodenburg een masterclass waarin zij vertellen over combinaties tussen de bieren die zij ambachtelijk brouwen en verschillende soorten kaas.

Vroeger waren in Groningen tientallen brouwerijen actief. Het doel van de organisatie van het Bierfestival Groningen is, naast een nationale en internationale netwerkbijeenkomst op het gebied van bier neerzetten, om de bier- en brouwcultuur in de meest bourgondische stad van het noorden te promoten.

Als vervolg op de brouwwedstrijd in 2011, wordt er in 2012 opnieuw een wedstrijd georganiseerd. Amateurbrouwers uit de provincie Groningen zijn uitgenodigd om het beste ‘Groninger Haverbier’ te brouwen.

Dit idee is ontstaan doordat ‘Haverbier’ in de middeleeuwen veel gedronken werd in Groningen. Het winnende bier wordt afgevuld op fles en in november 2012 uitgebracht bij alle filialen van de Mitra in Nederland. Alle ingezonden bieren worden gejureerd door onder andere Cor Hooymaayers (commissaris ABT bier van de maand) en Derek Walsh. Het etiket voor de fles wordt opnieuw ontworpen door Gonda Onnes; zij won vorig jaar de ontwerpwedstrijd voor het beste etiket.