Cultuur & Uitgaan

Groninger Museum eert Ploeglid Alida Pott met expositie

In het Groninger Museum is vanaf 7 mei een expositie te zien van de werken van de Groningse kunstenares en Ploeg-lid Alida Pott (1888-1931). Het museum omschrijft Pott als ‘een van de meest getalenteerde kunstenaars die De Ploeg ooit gekend heeft’.


Leestijd: 1 minuut

Expositie De Ploeg-kunstenares Alida Pott in Groninger Museum nu ook vanuit huis te bekijken
Expositie De Ploeg-kunstenares Alida Pott in Groninger Museum nu ook vanuit huis te bekijken

De expositie Alida Pott laat in dertig werken haar expressiviteit en eigenzinnigheid zien: verfijnde aquarellen, levendige landschappen en bijzondere portretten.

Alida werd op 8 januari 1888 geboren in Groningen. In 1918 werd ze lid van De Ploeg. Ze was het eerste ‘dameslid’ en één van de weinige vrouwelijke leden. Haar opvallende portretten, landschappen en collages kenmerkten zich door een subtiel gevoel voor kleur, lijn en vlakverdeling. Haar stijl week af van de herkenbare stijl van De Ploeg, maar sloot aan bij de Europese avant-garde van die jaren.

Met het vroege overlijden van Alida Pott in 1931 verloor De Ploeg een van haar grootste talenten. Ze liet een klein oeuvre na, bestaande uit olieverfschilderijen, verfijnde aquarellen, tekeningen en collages met sprekende kleuren. Een deel van deze collectie bevindt zich nu in het Groninger Museum.