Cultuur & Uitgaan
Groninger Studenten Theater Festival in vijf jaar uitgegroeid tot evenement van landelijke betekenis
Het Groninger Studenten Theater Festival bestaat vijf jaar en pakt dit jaar groots uit met theatervoorstellingen van studentengroepen uit binnen- en buitenland. Het festival zal plaatsvinden in Groningen, van 7 tot en met 11 oktober. Het programma is op www.studententheaterfestival.nl te raadplegen. Naast negen zeer verschillende theatervoorstellingen is er een randprogramma met workshops, een lezing en een feest. Ook kunnen festivalbezoekers in gesprek gaan met Ola Mafaalani, artistiek leider van het Noord Nederlands Toneel (NNT). Speciaal voor het festival wordt er een productie gemaakt over ‘Het verlangen van Groningen’.
Leestijd: 3 minuten
De groepen worden beoordeeld door een deskundige jury, die uiteindelijk een winnaar kiest. Negen groepen laten tijdens het festival zien wat ze in huis hebben. Iranese studenten maken een voorstelling over opgroeien met oorlogsdreiging. Theatergroep De Koffer uit Tilburg komt met een voorstelling op de tekst ‘Hunkering’ van Sarah Kane. Utrechtse danseressen treden op met ‘Dans op Ten Holt’. Hun voorstelling wordt gecombineerd met een speciaal voor het festival gemaakte choreografie van de Groningse Mechteld van Kuijk. Uit Italië komt een bijzondere voorstelling. Deze groep verbeeldt het gevoel van eenzaamheid via bewegingstheater en de kunsten van een zandkunstenaar, live op het podium. Het Studenten Toneel Amsterdam komt eveneens met een beeldende voorstelling, die de toeschouwer een spiegel van de maatschappij voorhoudt. Het Duitse DAP heeft zich verdiept in hoe het is om oud te worden in deze tijd. Zij leveren met hun voorstelling kritiek op de manier waarop we tegenwoordig met ouderen omgaan. De Groningse groep GUTS speelt een thuiswedstrijd. Zij gaan in sneltreinvaart en op hilarische wijze in het Engels door de complete werken van Shakespeare. De winnaars van vorig jaar zijn er dit jaar weer; Zie!Duif uit Antwerpen komt met een nieuwe voorstelling: ‘Stockholm’ die ook al weer een prijs gewonnen heeft op het Theater aan Zee festival.
Speciaal voor het festival maken twee Groningse studenten een voorstelling waarin zij het verlangen van Groningen laten zien. Hiervoor zijn zij al enige tijd bezig met het inzamelen van verlanglijstjes op verrassende locaties in Groningen. De festivalproductie die hieruit voortkomt, is te zien op zaterdag 11 oktober. Daarna volgt een spectaculair eindfeest in café De Spieghel, toegankelijk voor iedereen, met muziek en de prijsuitreiking. De beste groep krijgt financiële steun om voor het volgende festival een nieuwe voorstelling te maken.
Naast de veelzijdige theaterprogrammering is er ook een interessant randprogramma samengesteld met workshops, lezingen, borrels en een eindfeest. De workshop ‘Versterk je theatrale identiteit’ en de workshop ‘Van verlangen naar doen’ geven de deelnemers handvaten om hun verlangens in de praktijk te brengen. Ter aanvulling op de voorstelling uit Teheran, geeft Eefje Blankevoort, schrijfster van het boek ‘Stiekem kan hier alles’, een lezing in de Open Universiteit over de periode dat zij in Iran onderzoek deed. Verder kunnen theaterliefhebbers op 8 oktober om 17.00 uur in gesprek met artistiek leider van het NNT Ola Mafaalani. Zij vertelt over haar ervaringen in de theaterwereld. Het gesprek vindt plaats in de Open Universiteit.
Alle voorstellingen vinden plaats in het voormalige Universiteitstheater in het Harmoniegebouw aan de Oude Kijk in ’t Jatstraat, of in de USVA aan de Munnekeholm. Na de voorstellingen is er de gelegenheid tot napraten met een hapje en een drankje in Bubbles Bar.